MonPlaneta
La consellera Chacón anuncia una Llei de la Transició Energètica de Catalunya
La consellera Chachón s’adreça als membres de la Taula | Departament d’Empresa i Coneixement

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha presidit aquest dimecres la reunió de les entitats del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, amb la participació d’un centenar d’associacions, empreses i agents socials. Chacón ha plantejat la represa del desplegament de les mesures i estratègies del document de bases del PNTE, després de les dificultats polítiques viscudes a Catalunya els darrers mesos, i ha anunciat l’elaboració de la Llei de la Transició Energètica de Catalunya i la creació d’una agència catalana de l’energia, que sigui un instrument de governança i coordinació de totes les actuacions. “Tenim un repte per endavant: dur a terme una transició energètica i aprofitar al màxim els nostres recursos renovables per millorar la nostra competitivitat. I ho hem de fer amb el consens de la societat catalana i de les forces polítiques”, ha explicat la consellera, que ha refermat el compromís del Govern amb l’avenç cap a un nou model energètic més democràtic i centrat en el ciutadà, més net, sostenible i descentralitzat.

Àngels Chacón ha enumerat les actuacions de la Generalitat per fer-lo possible. “Catalunya té vocació d’Estat, i com a tal tenim els instruments legals i de consens, com les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica i la llei del Canvi Climàtic, que ja recullen i adopten els objectius europeus en ematèria d’energia. La Llei del Canvi Climàtic ens deia el què, els objectius; la nova Llei de Transició energètica ens dirà el com”. Per materialitzar aquesta llei i fer efectiu el canvi de model energètic, el Departament d’Empresa i Coneixement treballa en l’elaboració del Pla de l’Energia 2020-2030, que establirà objectius concrets que ha d’assolir Catalunya en matèria d’energia. A més, l’Institut Català d’Energia està definint plans d’acció a curt termini que han d’esdevenir els instruments d’actuació sobre el terreny. La consellera també ha anunciat la creació d’una agència catalana d’energia, que tindrà com a objectiu desenvolupar la governança de les actuacions que es duguin a terme.

La consellera Àngels Chacón | Departament d’Empresa i Coneixement

Chacón ha recordat la necessitat de fer aquesta transició de manera consensuada amb tota la societat. En aquest sentit, ha convidat tots els membres de la taula a participar en aquest procés i ha anunciat que s’establiran canals de participació per agilitar el debat amb propostes, idees i projectes. Perquè la participació tingui la màxima pluralitat i representativitat, també s’està constituint la taula de partits polítics per la transició energètica, en què prendran part els grups parlamentaris.

La Generalitat ha estat pionera a l’hora d’orientar la seva política energètica cap a un canvi de model, basat en l’apoderament del ciutadà i en la sostenibilitat. En aquest sentit, i malgrat les limitacions competencials, els darrers anys els esforços s’han centrat en actuacions relacionades amb l’estalvi i l’eficiència energètica i la descarbonització. Així, s’han promogut mesures per impulsar l’autoconsum fotovoltaic, per fomentar la mobilitat elèctrica –com ara la instal·lació d’una xarxa de recàrrega ràpida o les polítiques d’incentius com la gratuïtat dels peatges a les autopistes de titularitat catalana- o en l’àmbit de l’edificació eficient –en són un exemple l’Estratègia catalana per a la renovació energètica d’edificis o l’Acord de Govern per a l’estalvi i l’eficiència energètica als edificis públics.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: John Smith a febrer 20, 2019 | 21:32
    John Smith febrer 20, 2019 | 21:32
    Ja serà hora. Catalunya va tard en l'impuls de veritat, de les energies verdes. Per exemple, la cooperativa Eolpop va trigar 10 anys a posar en marxa el seu molí de vent, gràcies a tota mena d'entrebancs administratius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa