MonPlaneta
El Consell de Participació, Transparència i Acció Social d’Agbar avala l’estratègia de la companyia
  • CA
L’Àgora del Museu de les Aigües d’Agbar, on s’han presentat les conclusions del Consell Assessor | A.S.

El Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social d’Agbar ha avalat la feina de la companyia durant el darrer any i li ha traslladat una sèrie de recomanacions per continuar treballant en la millora de la gestió dels recursos hídrics en un context de canvi climàtic i socials. Aquest Consell, format per quinze persones de diversos àmbits i representants de la direcció de la companyia, ha presentat el seu informe de conclusions en un acte que ha tingut lloc a l’Àgora del Museu de les Aigües que Agbar té a Cornellà de Llobregat, i ha posat de relleu la necessitat d’aprofundir en la feina feta per fer front als reptes a què ens enfrontem i ens continuarem enfrontant en el futur.

El socioecòleg Ramon Folch ha remarcat que les precipitacions són cada cop menors i alhora més concentrades, de manera que les infraestructures han d’estar dimensionades per a aquesta nova situació al mateix temps que es mira d’optimitzar i reduir el consum “tal com ha funcionat la Terra tota la vida”, és a dir, tancant el cercle de l’aigua com a part d’una transició global cap a l’economia circular, reutilitzant-la. En aquest sentit, Folch ha recordat que tota l’aigua sempre ha estat reutilitzada de manera natural i que ara, ha dit, cal que fem nosaltres. “Sabem com fer-ho”, ha reblat. Per la seva banda Victòria Martínez Fraile, exdirectora de la Fundació Agbar, ha recordat que la reducció de l’ús d’aigua envasada forma part d’aquesta circularització, ja que genera residus i, per tant, “queda feina per fer”. L’exdiputada i excoordinadora nacional d’Iniciativa, Dolors Camats, ha fet èmfasi en els agents implicats, que tenen un paper “fonamental” en la gestió d’un bé “comú, públic, de tots” i que cal que treballin junts i de forma “transparent” per encarar els reptes de futur i alhora, tal com ha explicat el meteoròleg Tomàs Molina, situar aquests reptes en l’imaginari social i institucional per tal d’aconseguir-ho.

La vessant mediambiental de la gestió de l’aigua ha estat un dels punts principals de la presentació | A.S.

Pel que fa al vessant més econòmic, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; i el secretari general de l’UGT a Catalunya, Camil Ros, han coincidit en la importància de fer compatible el benefici econòmic amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i assegurar el dret a l’accés a l’aigua. Així, Sánchez Llibre ha assegurat que des de la patronal es treballa per incloure els ODS als plans d’empresa i ha remarcat que és “fonamental” la col·laboració públic-privada per aconseguir-ho, per la qual cosa ha demanat “estabilitat jurídica i institucional”, en el que probablement ha estat el missatge més directament polític de tota la presentació de conclusions. Camil Ros, per la seva banda, ha explicat la seva participació al Consell perquè Agbar és “l’única empresa” amb un organisme així i que permet incloure els drets socials, com l’accés universal a l’aigua, en el debat sobre el futur de la gestió de l’aigua. En aquest mateix sentit, l’exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha recordat la importància de la feina per garantir aquest dret tan important i la necessitat de tecnologia però també d’implicació emocional i de debat social i territorial, “que ens uneixi i no ens confronti”.

Presentació de les conclusions del Consell Assessor d’Agbar | A.S.

El darrer bloc, el que fa referència al diàleg i el compromís social, el secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies, ha posat en valor la importància de la col·laboració públic-privada, amb la idea de “trencar els motllos” i crear “programes amb ànima” per transformar la societat. En aquest mateix sentit, Jordi Giró, president de la CONFAVC, ha recordat que l’efecte de l’ús de recursos en polítiques socials, especialment en la lluita contra la pobresa, és molt més petit del que hauria de ser, i també ha incidit que amb l’acció pública no n’hi ha prou i que cal “exigir” una acció coordinada i “treballar aliances” per assolir una “prosperitat compartida”.

Per acabar, Manuel Cermerón, el representant d’Agbar al Consell Assessor, ha tancat l’acte recordant que l’objectiu de l’organisme és “sumar idees i perspectives” per encarar amb seguretat i eficiència un moment de grans canvis a tots els nivells i ha agraït als seus membres els esforços per “seguir avançant entre tots” en la millora de la gestió d’un recurs essencial com l’aigua en una època de grans desafiaments que l’afecten especialment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa