MonPlaneta
Confirmat un cas de virus del Nil Occidental a Catalunya

El 17 de setembre es va confirmar pel Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) un cas de virus del Nil Occidental en un astor de la població d’Alpicat que havia entrat malalt al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent.

Les anàlisis oficials del Laboratori Central de Veterinària d’Algete han confirmat que l’animal estava afectat pel virus corresponent al llinatge tipus 2, diferent del que està circulant a Andalusia, que és del tipus 1. El llinatge tipus 2 és el que està present principalment a l’Europa Central i de l’Est i també pot causar brots en humans. Després de la confirmació d’aquest positiu, el servei de Prevenció en Salut Animal del DARP ha activat el reforç de vigilància a la zona de Lleida per realitzar mostrejos a les explotacions tant d’èquids com en granges d’aus de corral per determinar amb més exactitud el radi de circulació del virus.

Es recorda als propietaris i veterinaris d’èquids que en cas que algun d’aquests animals presenti símptomes compatibles amb la malaltia ho han de comunicar als Serveis Veterinaris Oficials. En els cavalls, els símptomes més comuns són atàxia, febre, debilitat, paràlisi en les extremitats posteriors, tremolors al musell, moviments anormals o pressions amb el cap, caminar en cercles erràtics i alguns casos poden arribar a ser mortals. Els cavalls pateixen la malaltia però no són una font d’infecció pels humans, ja que la transmissió del virus es produeix des dels ocells als èquids o a altres animals. També es pot transmetre d’ocell a persona mitjançant la picada de mosquits. La principal via de transmissió d’aquest virus és a través de la picada de mosquits infectats. Com que pot arribar a afectar als humans provocant la febre del Nil occidental, es considera una zoonosi amb un cicle biològic complex.

El virus del Nil Occidental es transmet generalment per picades de mosquits infectats del gènere Culex i infecta principalment als ocells. En algunes ocasions un mosquit infectat d’un ocell pot transmetre el virus a èquids i a persones. Per aquest motiu, tal com estableix el Protocol per a la vigilància i el control de la febre del Nil Occidental, s’han activat les actuacions previstes al nivell 3 del protocol d’actuació, entre les quals està la realització d’una inspecció entomològica a la zona on s’ha trobat l’au positiva, duta a terme pel Servei de control de mosquits del Baix Llobregat, amb la corresponent recol·lecció de mostres de mosquits adults femelles. Aquestes mostres s’han enviat als laboratoris de l’IRTA-CReSA i el resultat ha estat negatiu pel virus.

Es recorda la importància d’adoptar mesures de prevenció i control dels mosquits que són potencials transmissors de virus des de la primavera fins la tardor, com el mosquit comú (Culex pipiens), vector de la febre del Nil Occidental, i el mosquit tigre (Aedes albopictus), vector dels virus del dengue, Chikungunya i Zika, de manera contínua des de la primavera fins al novembre, per minimitzar el risc d’aparició d’arbovirosis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa