MonPlaneta
La Conca de Barberà es desespera pel retard dels ajuts per la riuada
El pont vell de Montblanc i els seus voltants continuen mostrant, mesos després, els efectes del Gloria
El pont vell de Montblanc i els seus voltants continuen mostrant, mesos després, els efectes del Gloria | ACN

!--akiadsense-->

La Conca de Barberà continua esperant els ajuts pels danys de la riuada del 22 d’octubre passat. Moguda per la indignació i la desesperació, la comarca podria recórrer a mobilitzacions com a mesura de pressió. Un extrem que no descarta el president del Consell Comarcal, Magí Trullols (Federació d’Independents de Catalunya), tot i que confia que no s’hagi d’arribar a mobilitzar la ciutadania i sortir al carrer. “Estem indignats, totes aquelles promeses s’han quedat en això, en promeses; encara no hem rebut res”, lamenta Trullols. Reconeix que cada dimarts consulten el BOE per si s’ha ampliat el decret llei dels ajuts que l’Estat va donar pels aiguats de Múrcia. “No sabem si hi ha intenció d’afegir també el temporal Gloria”, apunta Trullols, desconcertat.

Just divendres passat es va donar a conèixer que la reparació de les destrosses del temporal ‘Gloria’ costarà més de 50 milions d’euros i que el principal gruix es destinarà a les lleres dels rius. A la Conca de Barberà els danys econòmics es van quantificar en uns 16 milions d’euros en els sis municipis més afectats per la riuada del 22 d’octubre i l’Agència Catalana de l’Aigua ja hi ha actuat, amb la neteja de tota la llera del Francolí, a més de facilitar recursos al territori per fer sanejament de les aigües residuals dels pobles cap a una depuradora. “Pràcticament ja ho tenim enllestit, en uns tres o quatre mesos, perquè van quedar afectades les depuradores de Montblanc, l’Espluga i Vimbodí i Poblet”, afirma Trullols.

Des del Consell Comarcal es lamenta que cap dels dos governs, ni català ni espanyol, assumeixi les pèrdues milionàries que ha patit la Conca, quatre mesos després de la catàstrofe, malgrat que, en el seu dia, el territori va rebre nombroses visites d’autoritats. “Estem en contacte amb els delegats d’ambdós governs, però no tenim cap resposta satisfactòria”, etziba. Trullols retreu que els municipis es van haver d’afanyar a quantificar danys i que van “fer els deures”, però no arriba cap subvenció. “És de sentit comú que s’haurien de rebre com més aviat millor; la immediatesa en situacions com aquesta compta moltíssim perquè els municipis tenen moltes obres a fer, han perdut béns i volen solucionar-ho”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa