MonPlaneta
La comunitat astronòmica espera expectant les noves dades de Gaia
  • CA

Aquest dijous, 3 de desembre, a les 12 h, l’Agència Espacial Europea (ESA) farà un nou lliurament de dades de la missió Gaia amb més de 1.800 milions d’objectes observats. Aquesta és una de les grans fites esperades per la comunitat astronòmica de tot el món. Els diferents equips que formen el projecte Gaia organitzaran seminaris científics per explicar els primers resultats obtinguts i les lliçons apreses amb les dades de Gaia, i avançaran alguns dels progressos de la ciència que s’han començat a veure amb aquest projecte.

L’equip del Consorci per al Processament i Anàlisi de Dades (DPAC, per les seves sigles en anglès), que reuneix més de 400 experts, organitza una trobada en línia dirigida a la comunitat científica que estarà coordinada per membres de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB).

El mateix dia 3, a les 19 h, tindrà lloc una conferència divulgativa «Gaia en tus manos» dirigida al públic general, a càrrec dels investigadors de l’ICCUB Josep Manel Carrasco i Mercè Romero. En la xerrada explicaran com està revolucionant l’astronomia el satèl·lit Gaia, que proporciona pistes inèdites sobre l’origen i l’evolució de la nostra galàxia, la Via Làctia. Descriuran la missió i explicaran quina és l’estratègia de Gaia per observar l’Univers analitzant els darrers descobriments que s’estan obtenint.

Així mateix, l’equip de l’ICCUB també ha creat un joc de memòria de Gaia, que es pot descarregar i imprimir, o bé jugar en línia. Les vint imatges del joc corresponen a la missió espacial i van acompanyades de textos explicatius. L’equip de l’ICCUB (UB-IEEC), dirigit per la catedràtica Carme Jordi i pels professors Xavier Luri i Francesca Figueras, del Departament de Física Quàntica i Astrofísica, ha participat en la missió Gaia des dels inicis. El seu paper s’ha centrat en el disseny científic i tecnològic del projecte, en el desenvolupament del sistema de processament de les dades i en la producció de dades simulades.

Pel que fa a les dades que ara es presenten, l’equip de Barcelona coordina el grup que ha desenvolupat l’arxiu de la missió. També s’encarrega d’executar diversos processos clau de tractament de les dades que arriben diàriament del satèl·lit, primer pas per obtenir resultats d’ús científic com els que ara es fan públics. El grup també és responsable del procés d’emparellament de les diverses observacions d’una mateixa estrella, col·labora en el calibratge de la fotometria de les estrelles i participa de ple en l’explotació científica de les dades.

Finalment, els investigadors catalans han tingut un paper rellevant en els anomenats performance verification papers, articles que es publiquen juntament amb les dades i en què se’n verifica la qualitat. En particular, han liderat quatre d’aquests articles i han tingut una participació rellevant en bona part de la resta. L’equip Gaia de l’ICCUB (UB-IEEC), format per una trentena de científics i enginyers, va ser guardonat l’any 2013 amb el Premi Ciutat de Barcelona de Ciències Experimentals i Tecnologia. Està integrat en el Consorci per al Processament i Anàlisi de Dades (DPAC), format per més de 400 persones d’una vintena de països europeus, i lidera la creació de l’arxiu de la missió. Alguns

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa