MonPlaneta
Comissió Tècnica per reduir l’impacte dels senglars a l’agricultura i a les carreteres d’Osona
La població de seglars està fent estralls a tot Catalunya I Artur Ribera

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha constituït aquest dijous la Comissió tècnica de seguiment del Pla de Prevenció i Mitigació dels danys produïts pel porc senglar a Osona. La creació d’aquesta comissió és una de les accions concretes que contempla un Pla Pilot que té com a objectiu la reducció dels danys que les poblacions de senglar produeixen a la comarca.

La nova comissió està formada per representants del sector agrari, gestors de les àrees de caça, gestors i propietaris forestals, així com representants dels departaments de la Generalitat competents en matèries com la gestió cinegètica, la ramaderia i la sanitat animal, la conservació de la natura i dels espais naturals protegits, la mobilitat a les carreteres, la seguretat ciutadana. També està integrada per l’administració administració local (ajuntaments, Consell Comarcal, Diputació de Barcelona i consorcis), el Cos d’Agents Rurals i la Unitat de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra.

Pla Pilot pel porc senglar a Osona

A la comarca d’Osona s’han identificat els principals problemes que genera aquesta espècie en un àmbit geogràfic on els danys se situen a la plana agrícola i a certs trams de la xarxa principal de carreteres. El Pla amplia els límits als massissos forestals que envolten la comarca i que constitueixen el nucli de la població de senglars per ser on aquest troba les condicions ambientals adequades per al seu creixement. El Pla s’aplicarà en una superfície aproximada de 187 mil hectàrees, i inclou principalment els municipis de la zona nord-est de la comarca que són els que presenten més densitats de senglar així com alguns municipis de les comarques veïnes del Ripollès, la Selva, Garrotxa i el Vallès Oriental.

Reduir els danys a l’agricultura, els accidents de trànsit i equilibrar les poblacions de seglar són els objectius generals d’aquest pla pilot que contempla un seguit de línies d’actuació que es concreten en 2 eixos: participació i coordinació i mesures de gestió i prevenció.

Pel que fa a les mesures s’aplicaran actuacions cinegètiques que permetin reduir de forma significativa les poblacions de senglar, s’implantaran mesures de seguretat per prevenir danys en explotacions agrícoles, però també en les carreteres per evitar accidents amb vehicles.

D’altra banda es desenvoluparana ctuacions de gestió de l’hàbitat que permetin limitar les condicions ambientals de refugi i aliment que el porc senglar necessita i es desenvoluparan procediments administratius i regulacions que agilitzin les actuacions amb seguretat jurídica.

El Pla de Prevenció afectarà a 80 municipis de la comarca d’Osona, 3 del Ripollès, 3 de la Selva, 3 del Vallès Oriental i 1 de la Garrotxa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa