MonPlaneta
La Comissió Europea aborda l’abocament de productes farmacèutics al medi ambient
  • CA

A tot Europa trobem restes de productes farmacèutics en les aigües superficials i subterrànies que es fan servir per al reg i per a la captació d’aigua potable i que, a més, són essencials per a la fauna silvestre. Aquests últims anys ha augmentat la conscienciació de la població sobre els possibles riscos derivats dels productes farmacèutics abocats en el medi ambient, però fins ara els coneixements i la política activa per reduir els riscos continuen estant limitats només a algunes zones de la UE. La Comissió Europea aprova aquest dilluns una comunicació en la qual proposa un conjunt de mesures per fer front al munt de problemes que planteja l’abocament de productes farmacèutics en el medi ambient. L’enfocament estratègic sobre l’abocament de productes farmacèutics en el medi ambient identifica sis àmbits d’acció relatius a totes les etapes del seu cicle de vida on podríem introduir millores. La comunicació tracta tant dels productes d’ús humà, com els d’ús veterinari.

Edifici Berlaymont, seu de la Comissió Europea a Brusel·les | ANC

Els àmbits d’acció abasten des del disseny i la producció fins a l’eliminació i gestió dels residus. Aquests sis àmbits acció inclouen mesures per millorar la conscienciació de la població i promoure-hi un ús prudent, millorar la formació en aquest àmbit i l’avaluació dels riscos que comporta tot plegat, compilar dades de seguiment, incentivar el “disseny ecològic”, reduir les emissions contaminants que genera la producció, reduir els residus i millorar el tractament de les aigües residuals. “La majoria de nosaltres hem hagut de prendre algun medicament al llarg de les nostres vides i encara sort que n’hem pogut prendre! Però és que, a més a més, els productes farmacèutics també són fonamentals per garantir la salut dels animals. Tot i així, molts de nosaltres no som conscients que una part d’allò que consumim va a raure al medi ambient i té un efecte nociu en la fauna silvestre, com ara els peixos dels nostres rius. Per tant, hem de reduir l’abocament de productes farmacèutics en els nostres rius i en els nostres sòls en benefici propi i per protegir la vida silvestre i el medi ambient”, ha declarat el comissari europeu de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella.

Simon Upton, director de Medi Ambient de l’OCDE, Siim Kiisler, ministre de Medi Ambient d’Estònia, i Karmenu Vella, comissari europeu de Medi Ambient | Presidència estoniana de la Unió Europea

S’ha demostrat que els productes farmacèutics que s’aboquen en el medi ambient suposen un risc per als peixos i per a d’altres espècies silvestres perquè afecten la seva capacitat de reproducció, alteren el seu comportament i posen en perill la seva supervivència o hi tenen efectes tòxics directes. A més, els medicaments que s’aboquen en el medi ambient poden contribuir a agreujar el problema de la resistència als antibiòtics. La conscienciació de la població ha impulsat la recerca i les convocatòries i propostes de mesures per reduir els abocaments en el medi ambient, especialment a l’aigua, però també en el sòl. “És fonamental que els medicaments siguin segurs i eficaços per a la nostra salut, però també hem de ser conscients de l’impacte ambiental que poden tenir. Els bacteris resistents als medicaments són una de les principals amenaces sanitàries que estem patint a nivell mundial. Per tant, en la nostra lluita contra la resistència als antibiòtics hem de tenir ben clar que tothom se n’ha de beneficiar d’un ús prudent dels medicaments i d’uns sistemes de producció i d’eliminació ben pensats. És arribada l’hora, doncs, de cridar l’atenció de la població sobre els riscos dels antimicrobians per al medi ambient. La comunicació que avui publiquem esmenta un seguit d’àmbits en els quals cal actuar i, a més, ens servirà com a punt de partida per als nostres futurs debats”, ha declarat el comissari europeu de Salut i Seguretat Alimentària, Vytenis Andriukaitis.

medicament | Gencat

La comunicació posa l’èmfasi en l’intercanvi de bones pràctiques, en la col·laboració a nivell internacional i en la millor comprensió dels riscos. Tot plegat és fonamental per lluitar contra el problema mundial que suposa la creixent resistència als antibiòtics. La finalitat d’algunes de les mesures del nostre enfocament estratègic és contribuir a atènyer els objectius del pla d’acció europeu “Una sola salut” de lluita contra la resistència als antibiòtics. Aquest pla d’acció subratlla la necessitat d’entendre el concepte d’”una sola salut” per tenir en compte les interconnexions que hi ha entre la salut humana, la salut animal i el medi ambient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa