MonPlaneta
La UE proposa un nou impost sobre els envasos de plàstic
Plàstics amuntegats al carrer Menéndez i Pelayo de Terrassa

!--akiadsense-->

La Comissió Europea ha anunciat que proposarà la creació d’un impost europeu sobre el plàstic amb l’objectiu de reduir l’ús d’envasos d’aquest material, així com obtenir nous ingressos per al pressupost comunitari.

Cada minut es fan servir al món més d’un milió de bosses de plàstic, 500.000 milions a l’any. A això cal sumar-hi ampolles, envasos, i tota mena de contenidors i objectes. El resultat són 300 milions de tones de plàstic, la meitat de les quals dedicades a un únic ús i durant només 12 minuts de mitjana.

El comissari europeu de Pressupostos, Günther Oettinger, va destacar que la mesura tindria un gran impacte sobre polítiques mediambientals, però tampoc amaga que seria “una nova font de recursos” per al pressupost comunitari, tenint en compte que amb la sortida del Regne Unit, la UE deixarà d’ingressar 14.000 milions d’euros.

Oettinger, però, no va donar cap detall sobre l’impost ni va concretar si recauria sobre l’indústria o sobre el consumidor, “es tracta de veure com poden reduir la quantitat total de plàstic. Hem de veure quin és el millor enfocament”. Només va avançar que alguns productes de primera necessitat, com els envasos de llet, podrien quedar exclosos de l’impost.

L’eurodiptat Francesc Gambús, únic membre català a la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu, ha demanat cautela i esperar a com es concretarà aquesta mesura en la Comunicació de l’estratègia europea sobre els plàstics, que la Comissió Europea hauria d’haver presentat el mes de desembre de 2017, en el marc del paquet d’economia circular.

Gambús demana que “el disseny i l’aplicació d’aquest impost s’enfocar amb l’objectiu d’un món sostenible, lliure de plàstics nocius, i que no es justifiqui simplement per la marxa del Regne Unit i perquè calen més ingressos propis”.

“Aquest impost ha de servir per combatre el canvi climàtic i no ha de dependre de la marxa del Regne Unit”, ha assegurat l’eurodiputat català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa