MonPlaneta
Comissat 1 kg de corall vermell extret de manera il·legal del Cap de Creus
  • CA
Corall vermell comissat al Cap de Creus | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Com a resultat de diversos dies de control i vigilància, el passat divendres es va comissar prop d’1 kg de corall vermell extret de il·legalment a la zona del Cap de Creus (Alt Empordà). L’actuació va tenir lloc en un port no autoritzat pel desembarcament de corall segons la normativa espanyola i l’infractor, que disposa d’una de les 12 llicències d’extracció atorgades pel Ministeri, no va fer ús de l’embarcació professional autoritzada durant aquella jornada sinó embarcacions recreatives, cosa que està també prohibida. Per l’èxit de l’actuació va ser necessària la coordinació d’un dispositiu d’inspectors de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, el Grup Marítim dels Agents Rurals de Girona i efectius de la Unitat Regional de Medi Ambient de Girona del Cos de Mossos d’Esquadra. Cal destacar la complexitat de les actuacions de control i inspecció d’aquesta activitat a Catalunya, ja que l’existència de corallers autoritzats a Catalunya fa que s’hagi de cobrir zones terrestres i marítimes molt extenses quasi simultàniament per saber amb seguretat de quina zona s’ha extret el corall.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va establir una moratòria a l’extracció de corall de novembre de 2017 fins a finals del 2027 a la zona situada entre el Cap de Begur i la frontera amb França, seguint les recomanacions de 14 experts de 5 institucions científiques de reconegut prestigi recollides en l’informe científic sobre l’estat del corall vermell (Corallium rubrum) al litoral de Catalunya. Malgrat aquest informe científic, el Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca va atorgar 12 llicències de pesca en aigües catalanes situades del Cap de Begur a Arenys de Mar per el 2018 i 2019. L’extracció de corall és una activitat que es realitza al mar i a molta profunditat, fet que en dificulta molt el control i vigilància. A més, quan les colònies s’han extret i es transporten, ja sigui per mar o a terra, és molt difícil poder determinar el seu origen.

Corall vermell reimplantat a la costa catalana | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

En aquest sentit, l’existència de corallers amb llicència a Catalunya ha afegit dificultats al control i la inspecció d’aquesta activitat extractiva. En aquest context i per maximitzar i optimitzar esforços i els recursos disponibles per controlar aquesta activitat, la DGPAM coordina un grup de treball amb altres agents habilitats per a la inspecció en la matèria a Catalunya, dels cossos de Mossos d’Esquadra i d’Agents Rurals. Aquest comís de corall vermell extret de forma il·legal ha motivat una pregunta del grup d’ERC al Senat a la ministra espanyola per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha anunciat que l’executiu de què forma part està estudiant tant l’establiment d’una moratòria a l’extracció del corall vermell a Catalunya com un reforç a les activitats de control i inspecció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa