Mapa de l'Antàrtida amb la ubicació del mar de Weddell
Mapa de l’Antàrtida amb la ubicació del mar de Weddell | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

Des d’aquest dilluns, 22 d’octubre, i fins el proper 2 de novembre, la Comissió de l’Oceà Antàrtic, formada per delegats de governs de tot el món, es reunirà a Hobart (Tasmània, Austràlia) per discutir si, en una decisió històrica, aproven la creació de l’àrea protegida més gran de la Terra, un Santuari de l’oceà Antàrtic d’1,8 milions de quilòmetres quadrats, una superfície equivalent a cinc vegades la mida d’Alemanya. La proposta compta amb el suport de l’executiu espanyol. Tal com ha afirmat la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, és molt necessari protegir aquesta zona, un dels darrers ecosistemes marins en perfecte estat del món: “La protecció del mar de Weddell és fonamental per garantir una major protecció de l’equilibri climàtic, per construir resiliència davant els impactes del canvi climàtic i per preservar una biodiversitat que és font de riquesa i que en un moment concret ens pot oferir solucions que avui encara no coneixem”, ha afirmat al principi de la reunió de la Comissió de l’Oceà Antàrtic, que decidirà sobre la protecció d’aquest espai.

Així, l’estat espanyol s’ha sumat a països com Alemanya, el Regne Unit, França, Àustria o Xile, que també s’han pronunciat públicament a favor de la protecció de l’oceà Antàrtic. El mateix president del Consell Europeu, Donald Tusk, va demanar la protecció de les aigües antàrtiques durant un discurs a l’Assemblea General de les Nacions Unides que va pronunciar el passat més de setembre: “permetin-me dir-ho alt i clar: els qui puguin imaginar el nostre planeta sense balenes, pingüins i altres espècies, també s’hauran d’imaginar el nostre planeta sense éssers humans”. El director de Greenpeace Espanya, Mario Rodríguez, ha volgut remarcar la importància d’aquesta decisió, afirmant que “el fons de l’oceà pot semblar llunyà però el que passa allà és crucial per al nostre futur. El suport del govern espanyol és un impuls fonamental per a la protecció marina. El santuari frenarà moltes de les amenaces actuals que suren sobre l’Antàrtida, com la pesca de krill que se solapa amb les zones d’alimentació de pingüins i balenes”.

El submarí del vaixell Arctic Sunrise entrant a les aigües del mar de Weddell en una missió d'exploració
El submarí del vaixell Arctic Sunrise entrant a les aigües del mar de Weddell en una missió d’exploració | Christian Åslund / Greenpeace

!--akiadsense-->

Per a Greenpeace, la demanda també ve de la societat: més de dos milions de persones arreu del món s’han unit, fins ara, a la campanya de l’entitat ecologista per demanar la creació del Santuari Antàrtic. “L’Antàrtida no té veu”, ha assenyalat Rodríguez, “però som un moviment de més de dos milions de persones que sí que la tenim. I ens hem fet escoltar”. A més de totes aquestes persones, més de 80 ambaixadors antàrtics han donat suport a la campanya, inclosos els actors Javier Bardem i Helen Mirren o clubs de futbol com el Racing Club d’Argentina. El Santuari Antàrtic, si es crea finalment, es convertiria en un refugi segur per a pingüins, foques i balenes, protegit de les pressions del canvi climàtic, la contaminació i la pesca industrial”. Mario Rodríguez ha conclòs que “aquest mes, els governs tenen el poder de fer història. La creació d’un Santuari Antàrtic seria, a més, un gran exemple de cooperació internacional”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa