MonPlaneta
Comença la retirada del combustible de la piscina d’un dels reactors fosos de Fukushima

L’empresa Tokyo Electric Power Co., més coneguda com a TEPCO, ha anunciat aquest dilluns l’inici de la retirada del combustible de la piscina de refredament d’un dels tres reactors de la central nuclear de Fukushima (Japó) que es van fondre durant l’accident de març de 2011, causat pel terratrèmol de magnitud 9 que va afectar la regió i pel tsunami que va provocar. Aquests treballs es consideren una part molt important del procés, que durarà dècades, de desmantellar la central i deixar-la en les millors condicions possibles.

Segons TEPCO, fa unes hores que els seus operaris han començat a retirar les primeres de les 566 unitats de combustible, usades i sense usar, que hi ha a la piscina del reactor número 3. Tot i que la piscina no va ser afectada per l’accident de 2011, no està segellada, de manera que retirar el combustible és essencial per reduir la possibilitat de més danys en cas que es produís un altre terratrèmol tan potent. L’empresa ha explicat que els treballs de retirada al reactor 3 duraran dos anys i, després, serà el torn dels altres dos reactors, que contenen unes 1.000 unitats de combustible més.

El problema real, però, no és el combustible que hi ha a les piscines de refrigeració sinó el que hi ha, fos, a l’interior dels reactor, la retirada del qual es desconeix com es farà. Ara mateix, els treballadors de TEPCO operen una grua per control remot -a causa dels altíssims nivells de radiació de la central- que retira les barres de combustible de la piscina i les col·loca en recipients especials que, després, són carregats a un camió que els transporta a una piscina de refrigeració més segura dins la mateixa central de Fukushima. De moment, segons la companyia, els treballs van segons el previst i no tenen cap pressa, posant la seguretat per davant de tot.

Gràcies a robots, se sap que hi ha restes de combustible nuclear fos als tres reactors afectats per l’accident, tot i que la seva localització exacta i altres detalls es desconeixen. Retirar el combustible nuclear de les piscines, però, servirà per alliberar un espai que pot ser important a l’hora de treure el material radiactiu de l’interior dels reactors, quan es trobi la manera de fer-ho. Actualment, els tres reactors fosos de la central nuclear de Fukushima contenen més de 800 tones de combustible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa