MonPlaneta
Comença el Pla d’Informació i Vigilància contra incendis als boscos de la demarcació de Barcelona
Els Bombers en un incendi forestal
Els Bombers en un incendi forestal | Bombers

!--akiadsense-->

El proper divendres, 14 de juny, s’inicia el dispositiu d’informació i vigilància contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de 269 ajuntaments i 124 agrupacions de defensa forestal. El Pla, que estarà en actiu fins al 30 d’agost, inclou accions informatives, dissuasives i d’anticipació dirigides als usuaris de les 475.502 ha forestals del territori de Barcelona davant de conductes de risc a càrrec de 259 persones, entre infomadors, guaites i operadors, amb un pressupost global de 2,27 milions d’euros. El pla d’informació i vigilància es va iniciar l’any 1996 a la comarca de l’Alt Penedès i el 2000 es va estendre a gairebé tots els municipis de la demarcació. En aquestes dues dècades s’ha notat la sensibilització dels ciutadans i una disminució molt marcada de les conductes de risc, especialment en punts on es concentra la població usuària de ls zones forestals. En aquesta edició, els mitjans humans del PVI el constitueixen 38 guaites situats ens 18 punts de vigilància fixa, 182 informadors amb vehicle per recórrer un total de 91 rutes, 33 operadors de telecomunicacions i sis responsables de control.

Agents Rurals, el Grup Especialitzat en Prevenció d’Incendis Forestals, Associacions de Defensa Forestal i pagesos que van participar en la campanya passada | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

!--akiadsense-->

El conjunt de la demarcació es divideix en tres sectors de prevenció que engloben l’equivalent a tres o quatre comarques, amb centres de control a parcs de bombers de la Generalitat. En aquests centres hi ha un operador permanentment en contacte amb els punts de vigilància fixa i amb les unitats mòbils, un informador amb un vehicle tot terreny que recorre una zona assignada durant un horari i un període establerts. L’informador és l’encarregat d’explicar als usuaris de les zones forestals les mesures de prevenció d’incendis, dissuadir-los de cometre infraccions a la reglamentació i detectar columnes de fum. Cada unitat té assignats dos informadors que s’alternen cada quatre o cinc dies aproximadament. L’horari cobreix les hores de màxim perill d’incendi forestal i és el comprès entre les 12:30 i les 19:30 hores, durant tots els dies de la setmana del període establert. Els responsables de control començaran el 2 de maig i acabaran el 28 de setembre i els operadors de suport a la coordinació començaran el 2 de maig i acabaran el 27 de setembre.

La tasca a desenvolupar pels guaites és, principalment, la detecció de columnes de fum i la seva correcta localització i caracterització des del seu lloc d’emplaçament. Per cada punt de guaita es contracten dues persones que treballen alternativament quatre o cinc dies seguits amb quatre o cinc dies de descans aproximadament. Pel que fa als operadors de comunicacions, s’encarreguen de recollir avisos d’incendi i totes les incidències detectades pels informadors i guaites i comunicar-les a qui correspongui. També realitzen tasques de suport logístic, a més d’altres tasques tècniques i de seguiment que li poden encarregar els responsables del control. Són els encarregats de vetllar pel bon funcionament del dispositiu d’informació i vigilància al sector de prevenció i garanteixen, a més, la comunicació amb la direcció del PVI, els Ajuntaments i les ADF.

Cotxe de la Diputació per a la campanya d'informació i prevenció d'incendis forestals
Cotxe de la Diputació per a la campanya d’informació i prevenció d’incendis forestals | Judit Contreras (Diputació de Barcelona)

!--akiadsense-->

El PVI es coordina amb altres entitats mitjançant les reunions de coordinació que es fan abans i, periòdicament, durant la campanya. A més existeixen diferents procediments i protocols d’actuació consensuats amb cadascuna d’elles. Amb els Bombers de la Generalitat comparteixen informació dels incendis, el PVI dona avís immediat de les columnes de fum i les ignicions, confirmació d’avisos d’incendi i tasques de guiatge a petició de bombers. Amb el cos d’Agents Rurals, es comparteix informació dels avisos al 112 i de les cremes autoritzades i de les infraccions a la reglamentació d’incendis, així com de les que afecten al medi natural. Amb les Policies locals, hi ha avís en cas d’incendi i informació d’altres infraccions al municipi. Amb les ADF, avís immediat de columnes de fum i de les ignicions.

Les primeres setmanes són especialment importants de cara a la prevenció perquè la població encara no té assumida la percepció el risc. El PVI posa especial èmfasi en aquest període, amb informació activa a la població i dissuasió associada a la presència sobre el territori del personal del PVI. A mesura que avança la campanya, les conseqüències positives d’aquest treball s’evidencien en el fet que la població està més conscienciada. Es contempla la possibilitat de perllongament excepcional de la campanya, en tot o part dels dispositiu, en cas que es donin condicions meteorològiques de sequera extrema i sense previsions de pluja per finals d’agost. També es contempla la possibilitat d’allargar el contracte dels responsables del control o dels operadors de suport a la coordinació en cas de necessitat del servei.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa