MonPlaneta
Comença la campanya per erradicar una planta invasora perillosa de la llera del Segre
Pampa del Caucas
Pampa del Caucas | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat els treballs per erradicar la pampa del Caucas (Heracleum mantegazzianum) de la riba del riu Segre. Es tracta d’una planta exòtica invasora molt nociva, tant pel que fa al seu impacte en la natura com per les lesions que pot ocasionar en humans. L’actuació comprèn un tram de més de 50 quilòmetres entre les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell per la llera del riu. Els treballs s’han iniciat a La Seu d’Urgell, i es concentraran primer en 32 àrees identificades, 24 a l’Alt Urgell i 8 a la Cerdanya, on la planta podria reproduir-se. Precisament, l’objectiu immediat és evitar que la planta arribi a florir aquest 2019, atès que cada una conté entre 10.000 i 20.000 llavors que poden perdurar al sòl fins a 10 anys. A més, és de creixement ràpid i s’adapta molt bé a diferents ambients.

Cap el juliol i l’agost, un cop finalitzada aquesta primera actuació prioritària, la intervenció es concentrarà a la resta d’àrees, començant per les situades en espais amb ús públic i continuant per les que acullen pocs exemplars. En aquest sentit, la planta conté una substància tòxica que provoca lesions en la pell, urticàries, decoloracions i ampolles, que poden arribar a ser greus. L’extracció de la planta s’ha de fer manualment per assegurar que no torni a rebrotar. En tractar-se d’una planta exòtica invasora cal persistir i actuar periòdicament per aconseguir la seva erradicació definitiva. Prèviament, durant el mes de maig, amb el suport dels Agents Rurals, s’ha dut a terme prospeccions a les àrees afectades, per tal de determinar les zones prioritàries d’actuació i establir el pla de treball d’erradicació que ara ha començat.

Les autoritats han distribuït tríptics informatius per ajudar en la lluita contra aquesta espècie invasora
Les autoritats han distribuït tríptics informatius per ajudar en la lluita contra aquesta espècie invasora | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

Catalunya és l’únic indret de tota la península Ibèrica on s’ha detectat aquesta espècie invasora. Originària de la zona del Caucas i l’Àsia Central, la planta és present a Europa fins al sud de França. Va arribar a Catalunya pel riu Segre, aigües avall, des de Font-romeu (Catalunya Nord). Concretament, es va detectar per primer cop el 2012, tot i que es creu que ja hi era entre el 2005 i el 2010, per les característiques que presentaven les poblacions inicials. Es tracta d’una planta perenne que viu entre 5 i 15 anys, i assoleix grans dimensions, fins a 6 metres d’alçada. La tija florífera mesura fins a 5 metres d’alt i 10 cm de diàmetre. A més de les lesions que pot provocar en humans, l’espècie genera un impacte negatiu en la biodiversitat, perquè desplaça la vegetació existent i pertorba l’ecosistema local.

La Diputació de Girona treballa des del 2016 per lluitar contra aquesta espècie exòtica invasora. Així, ha dut a terme prospeccions, i intervencions per eliminar la planta a la part gironina de la Cerdanya. També ha promogut la sensibilització de la població envers els perills d’aquesta planta, potenciant la divulgació de l’espècie. El 2018, la Generalitat va estendre la prospecció i intervenció contra aquesta planta també a la vessant lleidatana de la Cerdanya, i enguany també a l’Alt Urgell. En total, des del 2016 s’han eliminat més de 2.100 exemplars d’aquesta planta. Concretament, 1.023 el 2016, 373 el 2017, i 707 el 2018. El 2017 es van dur a terme diverses accions divulgatives per donar a conèixer la problemàtica d’aquesta espècie. Concretament, unes jornades a la seu del Consell Comarcal de la Cerdanya, amb la participació d’Agents Rurals, i l’edició d’un tríptic amb recomanacions per a prevenir danys. Enguany, s’ha actualitzat el tríptic i s’ha distribuït per les dues comarques afectades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa