MonPlaneta
Els combustibles neutres en carboni fan una passa endavant gràcies a un nou procés
  • CA
| Pixabay

El diòxid de carboni, el principal responsable de l’efecte hivernacle, es produeix quan es cremen combustibles fòssils i és alliberat a l’atmosfera. Un equip de científics i enginyers de l’Escola Politècnica Federal de Lausana, a Suïssa, que treballa en l’elaboració de combustibles sintètics amb emissions neutres de carboni, està investigant per capturar i reciclar aquest CO2, una línia de treball que es produeix simultàniament a diversos indrets del món. Aquest equip, però, acaba de fer un descobriment molt important: tal com expliquen a la revista ‘Science’, han aconseguit desenvolupar un catalitzador d’alta eficiència que converteix el diòxid de carboni en monòxid de carboni, un ingredient essencial de tots els combustibles sintètics però també dels plàstics i altres materials.

Tot i que aquest nou procés de reciclatge no és més eficient que les tecnologies que s’havien desenvolupat fins ara, per a l’equip de Lausana té un benefici clau: mentre que les altres tecnologies fan servir metalls preciosos, com l’or, com a catalitzadors, ells han aconseguit el mateix resultat emprant àtoms de ferro, convertint un 90% del CO2 en CO gràcies a que han aconseguit estabilitzar els àtoms de ferro perquè l’activació del CO2 sigui el més eficient possible. Tot i que els seu treball encara és essencialment experimental, la seva recerca obre el camí a continuar explorant aquesta via ja que, actualment, la majoria de monòxid de carboni que es fa servir s’extreu del petroli.

Si es pogués reciclar el CO2 de cremar combustibles fòssils, es podrien conservar moltíssims recursos i, alhora, limitar la quantitat d’aquest gas que s’emet a l’atmosfera. A més, si es combinés amb altres avenços científics i tècnics com la millora de les bateries d’emmagatzematge d’energia i les tecnologies de producció d’hidrogen, podria servir per tancar el cercle que permetria convertir l’excés de producció elèctrica renovable en productes que podrien satisfer la demanda en moments de baixa producció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa