MonPlaneta
Collserola canvia d’estatus i ara és Parc Natural
Parc Natural de Collserola | Artur Ribera

Aquesta setmana s’ha formalitzat el canvi de presidència del Consorci del Parc Natural de Collserola, fruit de l’acord pres a la sessió constitutiva del 1 de març de 2016. Des d’ara, la Presidenta de la Diputació de Barcelona i Alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, en passa a ser la presidenta en substitució de l’Ada Colau, que continuarà com a vicepresidenta del Consorci.

Colau ha constatat que “en aquest mandat de dos anys s’han posat les bases per a passar del Parc Forestal Metropolità, parc central concebut com a tal als anys 70, a un Parc Natural del segle XXI situat al cor de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Ara cal fer efectives les lluites dels moviments ciutadans, que van culminar l’any 2010 amb la declaració de Parc Natural, amb l’aprovació i el desplegament d’una nova planificació del medi natural i urbanística encara pendent després de 7 anys”. Esta previst que el nou Pla estigui enllestit i aprovat dins del present mandat municipal.

Precisament el Pla contempla la creació de “santuaris” o zones tranquil·les en els espais ecològicament més valuosos. A més, es treballarà en la recuperació de l’agricultura, la regeneració dels espais degradats, alhora que es garanteix i es fa més diversa la oferta d’accés i gaudi del parc per part dels ciutadans i ciutadanes pel conjunt d’activitats de lleure, educatives i esportives.

Una millor gestió dels serveis del parc

També s’ha acordat racionalitzar el funcionament del Consorci, disminuint la despesa en tots aquells serveis que es poden desenvolupar amb major eficiència, amb els recursos existents de les administracions consorciades (principalment Diputació de Barcelona i l’AMB) que assumiran més funcions en els àmbits de gestió del personal, assessorament legal, informes urbanístics i projectes, activitats que es corresponen amb serveis que ja donen aquestes administracions. Pel que fa a la disciplina urbanística, l’AMB assumirà les competències que li deleguin els ajuntaments i s’establiran criteris d’actuació comuns.

Increment de les aportacions econòmiques

Pel que fa al finançament del parc, també s’ha consensuat una millora en les aportacions de l’AMB, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya i els 9 Ajuntaments del Parc, que aniran destinades principalment a una millor gestió i manteniment dels espais naturals, a més serveis i noves inversions en les instal·lacions del parc. L’increment d’aquestes aportacions es concretarà abans de finalitzar l’any per ser incorporades als pressupostos del 2018. També queda pendent de concretar l’augment de l’aportació a la que s’ha compromès la representació de la Generalitat de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa