MonPlaneta
El Clúster de l’Energia Eficient fomenta la geotèrmia per a assolir la transició energètica
  • CA

El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, en la seva aposta per l’energia geotèrmica, ha creat un grup de treball per difondre-la com a font d’energia renovable per assolir els objectius ambientals i de transició energètica a Catalunya i fomentar la innovació i la col·laboració entre agents per generar noves oportunitats i impulsar el sector de les energies eficients en el nostre país. El CEEC és una associació que, a través de la col·laboració entre més de 160 empreses i entitats procedents dels àmbits tecnològics, de recerca, institucional, regulador, industrial, informatiu i de negoci, impulsa l’eficiència energètica.

En els darrers anys, la geotèrmia a Catalunya ha crescut de forma molt notable i ja compta amb més de 26 MW instal·lats mitjançant sistemes d’intercanvi amb bomba de calor per climatització i aigua calenta sanitària. Tot i això, segueix sent la gran desconeguda de les energies renovables. En canvi, a Europa ja hi ha més d’un milió d’instal·lacions funcionant, que estalvien entre un 40 i un 80 % de la factura energètica.

La geotèrmia de molt baixa temperatura o anomenada geotèrmia superficial són aquells recursos geotèrmics amb temperatures inferiors als 30ºC. Es troba emmagatzemada en els primers centenars de metres del subsòl, fins a 200m i és una energia renovable, no contaminant i disponible arreu del territori. S’utilitza en climatització per a tota mena d’edificis per produir calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària i també es pot utilitzar per a l’emmagatzematge estacional d’energia en el subsòl, és a dir, l’emmagatzematge de calor a l’estiu per recuperar-la i utilitzar-la a l’hivern. Es tracta del sistema més eficient i es troba entre els que permet obtenir una qualificació A+ en l’etiquetatge de l’edifici on s’aplica. Darrerament, a més, s’està començant a estudiar el potencial geotèrmic profund del nostre país.

En emprar bombes de calor geotèrmiques, no hi ha combustió, essent nul el risc d’explosió. Així doncs, és un sistema segur, amb molt poc manteniment i sense fums ni contaminació. La geotèrmica és invisible, no necessita xemeneies, ni unitats exteriors a les façanes. L’impacte sonor també és nul i està disponible 24 hores al dia i 365 dies a l’any. Es tracta d’una energia autòctona, fàcilment combinable amb altres tecnologies com la fotovoltaica i que subministra a cost zero.

L’increment del preu de l’energia la converteix en un sistema cada vegada més competitiu, ja que la inversió inicial que suposa la seva implementació s’amortitza ràpidament. Aquests són només alguns dels avantatges d’aquesta energia renovable. Amb el convenciment que l’energia geotèrmia és una gran oportunitat per a l’assoliment dels objectius ambientals i de transició energètica a Catalunya, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha creat aquest grup de treball de geotèrmia, del qual es pot trobar més informació en aquest web.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa