MonPlaneta
Primer clon d’un turó de peus negres, l’esperança de l’espècie

Els turons de peus negres són animals autòctons de Nord Amèrica que fa temps que es troben en perill d’extinció. Davant d’aquesta situació investigadors i científics han aplicat diverses tècniques per assegurar la seva supervivència, les quals han passat des de la reproducció assistida fins a l’exitosa clonació. El passat desembre va néixer l’Elisabeth Ann, el primer exemplar de turó de peus negres clonat. La fura femella és un clon de la Willa, una altra femella que va morir l’any 1988, segons han recollit les entitats que han participat en aquest projecte en un comunicat.

El naixement de l’Elisabeth Ann és un èxit en diversos nivells. L’existència d’una cria d’una espècie en perill sempre és una bona notícia i senyal d’esperança. Però l’esperança que representa aquesta femella és més complexa que això. En ser un clon d’una altra fura que va viure fa 30 anys i en llibertat, la nouvinguda és la primera de la seva espècie en tornar a tenir una varietat genètica tan gran.

Actualment, els turons de peus negres tenen una línia genètica molt reduïda, ja que pràcticament tots són cosins llunyans, expliquen els experts que han participat en aquesta investigació. La reducció dràstica de la població ha dut a aquesta situació, on han quedat pocs individus d’una espècie que s’han reproduït entre ells, en especial, en centres de rescat. Per això la supervivència de l’Elisabeth Ann és fonamental per retornar a la diversitat genètica a aquest tipus de turons.

Segons recull una de les organitzacions que han participat en aquest projecte, Revive & Restore, la diversitat genètica de la Willa i, per extensió, de l’Elisabeth Ann és tres vegades superior a la dels actuals turons de peus negres. Els experts asseguren que si l’actual fura arriba a reproduir-se podria convertir-se en la fundadora de la seva pròpia espècie.

Tot plegat és el resultat de la planificació, l’estudi i la col·labora d’entitats com Revive & Restore, ViaGen Pets & Equine, San Diego Zoo Global i el Servei de Pesca i Vida Salvatge dels Estats Units (USFWS, en les seves sigles en anglès). El projecte està en marxa des de 2013 i han recorregut un llarg camí fins a tenir a una Elisabteh Ann forta i sana entre les seves mans. “Però va ser el compromís de veure sobreviure aquesta espècie que va conduir a l’èxit del naixement d’Elizabeth Ann.

Veure-la ara pròspera acomodadora en una nova era per a la seva espècie i per a espècies dependents de la conservació a tot arreu. És una victòria per la biodiversitat i per la genètica rescat“, conclou Ryan Phelan, membre de l’equip investigador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa