MonPlaneta
El Clínic crea una eina per predir complicacions del COVID-19 i personalitzar el tractament
Metges de l'Hospital Clínic treballen durant la pandèmia de covid-19
Metges de l’Hospital Clínic treballen durant la pandèmia de covid-19 | ACN

L’Hospital Clínic de Barcelona ha creat una eina informàtica per poder predir l’agreujament dels malalts de covid-19 i personalitzar-los el tractament abans que empitjorin. Això ha permès reduir la mortalitat més d’un 50%. L’aplicació ha analitzat, gràcies a la intel·ligència artificial, més de 3 trilions de dades d’uns 2.000 pacients, cosa que ha permès crear patrons i comprovar quins tractaments són més efectius per a cada malalt i quan s’han d’administrar. L’eina se cedirà també a l’Hospital Mútua de Terrassa i al Germans Trias i Pujol de Badalona, així com a tres hospitals europeus més.

Carolina García-Vidal, investigadora del grup d’infeccions nosocomials del Clínic i coordinadora de l’estudi, ha explicat que van detectar que els malalts de covid-19 podien tenir tres tipus de complicacions: inflamació, hipercoagulació o noves infeccions per virus i bacteris diferents. Aleshores van detectar certs paràmetres que permetien predir aquestes complicacions. Amb l’eina informàtica creada es podien seguir aquests paràmetres en temps real a tots els pacients i activava una alarma quan algun d’aquests paràmetres indicava que el pacient empitjoraria. Per això, activaven preventivament especialistes de diverses unitats per aplicar un tractament personalitzat. L’eina permet seguir l’evolució en directe de centenars de pacients, així com el seu historial mèdic, i també identifica els pacients que ja no empitjoraran i a qui es pot donar l’alta hospitalària. El sistema ha permès identificar més del 90% dels pacients amb complicacions.

Aquest programa s’estava treballant des de fa un any i mig de manera pionera al món, però s’ha accelerat a causa de la covid-19. Així, per exemple, ja anteriorment podien preveure si un pacient de càncer seria infectat per una bactèria 24 hores abans que passés. Antoni Castells, director mèdic del Clínic, ha dit que aquest sistema pot ser molt beneficiós si arriba una segona onada de casos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa