MonPlaneta
Les ciutats poden servir per assajar els efectes del canvi climàtic
  • CA

Les ciutats poden servir per estudiar i predir els efectes del canvi climàtic, segons afirma una recerca duta a terme ler la Universitat Estatal de Carolina del Nord (Estats Units) que segueix els efectes de les especificitats de les ciutats en diverses espècies de plantes insectes. Les zones urbanes sovint presenten algunes de les característiques del canvi climàtic que es preveu que, a mitjà termini, afectin àmplies zones del planeta: temperatures més altes, concentracions de diòxid de carboni més elevades, sequeres més pronunciades… Aquests fenomens, causats pels materials de construcció impermeables com el formigó i el vidre, creen illes de calor urbanes i impedeixen que l’aigua impregni el sòl. Fer servir les ciutats com a terreny de proves té avantatges sobre les que es duen a terme en laboratoris o en ambients dissenyats especialment per aquesta finalitat. Les ciutats són molt més grans i els organismes han viscut en aquestes condicions durant tota la seva vida, mentre els altres mètodes només simulen aquest ambient durant un període de temps més o menys curt. Per tant, les zones urbanes poden mostrar molt millor com responen els animals i les plantes als canvis en el clima durant períodes de temps molt llargs i que no poden ser reproduïts de manera artificial.

El treball, publicat a la revista ‘Proceedings of the Royal Society’ ha sintetitzat estudis ja existents que feien servir les zones urbanes com a simuladors de canvi climàtic, especialment pel què fa a les temperatures. Els seus efectes en els arbres i les abelles són molt clars i, sovint, emulen els efectes que el canvi climàtic està tenint a la natura: més vulnerabilitat davant les plagues, desplaçament de diverses espècies d’abelles amb el conseqüent problema de manca de pol·linització de les plantes a les ciutats… Tot i això, les circumstàncies són molt variables i l’equip admet que encara han de treballar més per determinar en quins casos les ciutats serveixen com un bon model i en quins no ho són. Els espais urbans, a més de la temperatura, també tenen altres especificitats com edificis i vehicles que poden modificar diverses variables i que s’han de tenir en compte. De la mateixa manera, els efectes que es puguin observar en organismes petits o immòbils, com els insectes i les plantes, no tenen per què ser els mateixos que en els ocells, per exemple, que poden optar per abandonar completament una ciutat si les temperatures són massa altes.

La majoria de la recerca es va fer en zones urbanes d’Amèrica del Nord i Europa. Els responsables de l’estudi consideren que el pas següent és parar atenció a les ciutats d’Àfrica i Àsia, on la biodiversitat pot ser afectada d’una manera diferent pel canvi climàtic. Els investigadors es mostren segurs que les ciutats podrien ser molt útils per als estudis sobre el clima i ajudar a predir quines espècies podrien proliferar i fins i tot convertir-se en plagues amb l’augment de les temperatures i quines, en canvi, podrien estar en perill, ajudant a la conservació i la gestió del territori en un futur cada dia més proper.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa