MonPlaneta
Els científics del Hubble elaboren una panoràmica de l’evolució de l’Univers
  • CA
Una petita part de la gran imatge de l’Univers elaborada per la NASA a partir de fotografies del Telescopi Espacial Hubble | NASA, ESA

Un equip d’astrònoms de la NASA que treballen amb el Telescopi Espacial Hubble han creat una imatge que comparen amb un “llibre d’història” de les galàxies. Fent servir setze anys d’observacions del telescopi, els científics han ajuntat gairebé 7.500 fotografies per crear una visió àmplia de l’Univers més distant i que conté 265.000 galàxies amb una antiguitat de fins a 13.300 milions d’anys, és a dir, només 500 milions d’anys després del Big Bang. Les galàxies més tènues, les que són més lluny de nosaltres, tenen una brillantor que és només 1/10.000.000.000 del que pot veure l’ull humà. En aquesta gran visió hi ha tota una crònica de l’evolució de l’Univers, mostrant com canvien les galàxies amb el temps, creixent per convertir-se en les galàxies gegants que veiem més a prop de nosaltres.

Aquest gran projecte, anomenat ‘Hubble Legacy Field’, combina imatges obtingudes per diversos instruments del telescopi espacial, incloent l’XDF, la visió més profunda de l’Univers que podem aconseguir a dia d’avui, i amb longituds d’ona de llum que van de l’ultraviolat fins gairebé l’infraroig. Segons explica Garth Illingworth, el líder de l’equip que ha creat aquesta image, a la pàgina web de l’agència espacial nord-americana, “ara que hem anat més enllà que en projectes anteriors, estem recopilant galàxies molt més llunyanes en el banc de dades més gran que ha produit mai el Hubble”. Illingwoeth afegeix que “aquesta imatge conté la història completa del creixement de galàxies a l’univers, del seu temps com a ‘infants’ fins que es van convertir en ‘adults'”. Fins que no es llancin nous telescopis espacials, com el James Webb que project la NASA, l’abast d’aquesta imatge no serà superat, amb un catàleg enorme de galàxies llunyanes en alta resolució i que facilitarà molt l’estudi de l’espai extragalàctic.

This Hubble Space Telescope image represents a portion of the Hubble Legacy Field, one of the widest views of the universe ever made. The image, a combination of thousands of snapshots, represents 16 years’ worth of observations. The Hubble Legacy Field includes observations taken by several Hubble deep-field surveys, including the eXtreme Deep Field (XDF), the deepest view of the universe. The wavelength range stretches from ultraviolet to near-infrared light, capturing all the features of galaxy assembly over time. This cropped image mosaic presents a wide portrait of the distant universe and contains roughly 200,000 galaxies. They stretch back through 13.3 billion years of time to just 500 million years after the universe’s birth in the big bang.

Credits: NASA, ESA, G. Illingworth and D. Magee (University of California, Santa Cruz), K. Whitaker (University of Connecticut), R. Bouwens (Leiden University), P. Oesch (University of Geneva) and the Hubble Legacy Field team

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa