MonPlaneta
Científics d’arreu del món estudien l’efecte del coronavirus sobre l’embaràs
  • CA
Dona embarassada

La revista científica Nature ha publicat un recull d’estudis que analitzen l’efecte de la Covid sobre les embarassades. La investigació de grups de recerca arreu del món ha mostrat que el coronavirus augmenta el risc d’hospitalització i malalties greus a les dones embarassades.

Tot i així, hi ha bones notícies. Els nadons de mare amb Covid rarament pateixen infeccions respiratòries o la mateixa malaltia. Les mostres de la placenta, el cordó umbilical i la sang de mares i lactants indiquen que el virus rarament creua de la mare al fetus. No obstant això, algunes dades preliminars suggereixen que la infecció amb el virus pot danyar la placenta, causant possiblement lesions al nadó.

En alerta prenatal

Les afeccions respiratòries sempre han estat un focus de preocupació en referència a les dones embarassades i la Covid no és una excepció. Els riscos que comporten aquestes malalties estan relacionats amb la pròpia naturalesa de l’embaràs. A mesura que l’úter creix aquest empeny cap amunt el diafragma, reduint la capacitat pulmonar en un moment en què s’està subministrant oxigen per a la mare i el fetus.

És per això que els obstetres arreu del món van observar amb pànic l’augment de les infeccions de coronavirus. En aquest període de la vida qualsevol malaltia pot ser preocupant, però una que justament ataca un dels llocs més febles del cos durant l’embaràs va fer saltar totes les alarmes.

Investigadors de tots els racons del món van començar a estudiar com afectava específicament la malaltia a les embarassades. Amb les seves particularitats regionals, els informes que han anat sortint d’aquestes recerques coincideixen a apuntar que són més susceptibles patir símptomes més extrems. Les dones embarassades amb covid, a més, semblen tenir més possibilitats d’acabar patint un part prematur.

Entre mare i fill

Una de les principals preocupacions amb l’aparició a l’esfera mundial del coronavirus va ser si les mares podia contagiar als fills que estaven gestant. Andrea Edlow, obstetra de l’Hospital General de Massachusetts, va dirigir un equip d’investigació per respondre a la incògnita: La Covid es pot traspassar de pares a fills?

El seu estudi publicat recentment, juntament amb dades d’arreu del món, apunten que la “transmissió vertical” és molt poc freqüent. “És un avantatge afortunat que SARS-CoV-2 no provoqui que els nounats que tenim es posin realment malalts i morin”, diu Edlow.

Si hi ha una molt baixa possibilitat que la malaltia es traspassi pot significar que els anticossos també es poden passar de mares a fills? Per desgràcia la qüestió de la transferència de la immunitat entre Mare i nadó és complicada. Diversos equips, inclòs el d’Edlow, han trobat anticossos contra la Covid 19 a la sang del cordó umbilical de dones infectades, però encara no està clar quina protecció confereixen aquests nivells al fetus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa