MonPlaneta
Els científics assenyalen el potencial dels col·lutoris per reduir la transmissió de la COVID-19
L'higiene dental podria ser molt important per frenar la transmissió del SARS-CoV-2

!--akiadsense-->

Un grup de científics de diferents disciplines ha revisat la recerca científica en l’àmbit de la rentada bucal per valorar el potencial d’alguns compostos que es fan servir en col·lutoris per reduir la transmissió del SARS-CoV-2 en les primeres etapes de la infecció. Els resultats han estat publicats a la revista de fisiologia Function. Entre els participants hi ha el viròleg Albert Bosch, catedràtic de la Facultat de Biologia de la UB i president de la Societat Espanyola de Virologia, a més d’especialistes en lípids, microbicides i experts en salut de les universitats de Cardiff, Nottingham, Colorado, Ottawa i Cambridge. També hi ha participat la indústria facilitant informació sobre la formulació dels col·lutoris.

El SARS-CoV-2 és un virus embolcallat amb una membrana de greix lipídic. Una de les estratègies que han plantejat els científics per inactivar el virus a la gola és danyar aquesta membrana. Estudis previs han mostrat que els agents que hi ha habitualment en els col·lutoris bucals, com ara quantitats baixes d’etanol, povidona iodada i clorur de cetilpiridini, podrien degradar les membranes lipídiques que envolten els virus. En aquest treball, els investigadors han avaluat les formulacions de col·lutoris existents per determinar la seva capacitat potencial d’actuar sobre els lípids del SARS-CoV-2-i han suggerit l’estudi clínic d’alguns compostos. Segons els autors, la recerca publicada fins ara sobre virus embolcallats, incloent-hi els coronavirus, reforça la idea que cal més recerca sobre si la rentada oral es podria considerar una manera de reduir la transmissió del SARS-CoV-2.

La investigació per determinar el potencial d’aquest enfocament podria incloure l’avaluació de fórmules ja existents o dissenyades a mida al laboratori. En qualsevol cas, ja seria possible dur a terme assajos amb alguns dels productes existents al mercat. Alguns estudis clínics apunten que els col·lutoris contenen suficients productes viricides que són efectius per actuar contra els lípids dels virus amb embolcall. Faltaria determinar si també ho són contra la membrana del SARS-CoV-2. Els investigadors destaquen la necessitat de fer aquest tipus de recerca d’una manera urgent. «Caldria comprovar si mimetitzant els temps i les condicions dels gargarismes amb productes que contenen una sèrie de components amb activitat viricida s’inactiva realment el virus SARS-CoV-2», assenyala Bosch. «Tot i així —continua l’investigador—, mantenir les distàncies socials i establir barreres a la transmissió, com l’ús de mascaretes i guants, en determinades condicions, continua sent el mètode més efectiu per frenar la propagació del virus».

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa