MonPlaneta
Els científics afirmen que l’informe de l’OMS sobre l’origen de la Covid és superficial
  • CA

Si aquest dimarts l’OMS i la Xina van presentar els resultats d’un estudi sobre els orígens del coronavirus, però les conclusions no van anar més enllà d’una visió superficial sobre com va començar la pandèmia. En un article publicat per la cadena nord-americana ‘NBC’, els científics afirmen que el coneixement real podria trigar mesos i fins i tot anys i que caldrà moltíssim treball per arribar a esclarir les circumstàncies en què va començar la catàstrofe més gran d’aquest segle a nivell mundial. La cadena cita Peter Ben Embarek, líder de l’equip de recerca de l’OMS, que aquest mateix dimarts va afirmar que només s’havia “rascat la superfície” del “conjunt d’estudis molt complexos que s’han de fer.

Tot i que l’informe va tocar els punts clau –l’alta probabilitat que el virus provingués dels ratpenats i l’absurditat de les teories de la conspiració que afirmaven que s’havia creat en un laboratori–, no ha tocat les preguntes sobre el comportament de la Xina, la seva transparència i la seva voluntat de cooperar amb la resta del món.

Aquest fet, i les seves conseqüències polítiques, són els obstacles més grans que es trobarà aquesta investigació. De fet, aquest primer estudi ja es va endarrerir durant mesos, fins a un any després de l’inici de la pandèmia, a causa dels entrebancs que va posar el país on es va originar. Fins i tot un cop l’equip de l’OMS va arribar a la Xina, diu la NBC citant alguns crítics, només va poder comptar amb la llibertat de moviments que els va permetre l’estat i, pel que fa als col·laboradors xinesos, la majoria treballaven per institucions estatals.

En aquest mateix sentit, la cadena cita un professor de salut global del Consell de Relacions Exteriors –una ONG nord-americana–, Yanzhong Huang, que afirma que per dur a terme estudis vàlids caldrà “la cooperació de la Xina”, una ajuda que, diu, el primer informe no té per enlloc, com tampoc cap mostra de voluntat de donar-la en el futur. Desenvolupant això, Huang explica que probablement al país li convindria col·laborar amb l’OMS però que, probablement, el seu govern està evaluant les conseqüències potencials de fer-ho, com la mala imatge que podrien donar segons quins descobriments tenint en compte que la pandèmia va començar allà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa