MonPlaneta
La cerca d’una cura per a l’Ebola fa un gran pas endavant
  • CA

Dos tractaments acabats de desenvolupar contra el virus de l’Ebola han tingut un resultat tan prometedor que les proves amb ells han estat cancel·lades i s’ha passat a oferir-lo a tots els afectats per aquesta febre hemorràgica a la República Democràtica del Congo, que actualment viu una de les pitjors epidèmies de la malaltia en tota la seva història.

REGN-EB3 i mAb114, com es coneixen tècnicament els tractaments, van començar a ser provats juntament amb dos més a quatre pobles del país africà el passat mes de novembre, i la seva efectivitat va ser tan gran que els investigadors van deixar de distribuïr els altres dos i a oferir només aquests, una passa importantíssima en el camí cap a trobar una cura per a una de les malalties més perilloses que existeixen actualment.

La mortalitat dels infectats per Ebola d’ençà que el virus va aparèixer el 1976 és d’un 50%, amb algunes epidèmies arribant fins al 90%. En el cas de l’epidèmia actual a la República Democràtica del Congo, les xifres se situen al voltant del 65%. Fent servir REGN-EB3, però, les morts es van reduir fins al 29% dels infectats i, en el cas del mAb114, fins a un 34%.

Com acostuma a ser habitual, el diagnòstic en els primers estadis de la malaltia feia baixar encara més la mortalitat -fins a només un 6% amb el REGN-EB3 i a un 11% amb el mAb114-, demostrant clarament que l’Ebola, fins fa poc una malaltia pràcticament incurable, podria deixar de ser-ho ben aviat o, si més no, resultar mortal en molts menys casos i aturar l’esclat de grans epidèmies que esdevenen automàticament emergències nacionals allà on passen.

Els investigadors responsables del desenvolupament dels tractaments, que procedents d’institucions de tot el món com ara l’Organització Mundial de la Salut o l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID) continuaran fent recerca i, ara, estudiaran tots els pacients que rebin algun dels dos tractaments per acabar de decidir quin dels dos és preferible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa