MonPlaneta
El Centre de tractament de residus de la Conca de Barberà s’acabarà d’ampliar a finals de 2020
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet | Lluís Síbils

!--akiadsense-->

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va anunciar aquest dimecres a l’Espluga de Francolí que la nova planta de tractament de la fracció resta dels residus i les millores a la planta de compostatge de la fracció orgànica del Centre de Tractament de Residus de la Conca de Barberà podrien entrar en funcionament a finals de 2020. Calvet, durant una visita al CTR, va comprovar el resultat dels treballs d’ampliació del dipòsit controlat, que ha finançat íntegrament la Generalitat a través de l’Agència de Residus de Catalunya, per un import de més de mig milió d’euros. El vas del dipòsit, que té una capacitat total autoritzada de prop de 500.000 metres cúbics, es va posar en funcionament el mes de desembre de 2003, però es va construint per fases. L’actual, que condiciona una capacitat d’aproximadament 50.000 m3, juntament amb la disminució de la generació de fracció resta a la comarca, permet una fase amb una vida útil estimada superior als cinc anys.

El conseller va assegurar que “volem anar més enllà, gestionant els residus d’una manera més sostenible, més enllaçada amb l’economia circular”. És per això que al CTR ha previst construir una planta de tractament de la fracció resta dels residus i millorar la planta de compostatge de la fracció orgànica. Segons Calvet, “com a país, ens hem determinat a gestionar els residus d’una manera més eficient i que ens connecti més amb el que s’està fent a la resta del món, perquè volem definir un futur més sostenible per al nostre país”. D’aquesta manera, la nova planta permetrà un tractament previ dels residus, i un aprofitament dels recursos, abans d’abocar-los indiscriminadament en el dipòsit controlat. Les obres les subvencionarà l’ARC amb un pressupost màxim de 3,8 milions d’euros, procedents del Fons de gestió del cànon de residus municipals. Aquest fons es nodreix dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals, uns impostos ecològics que contribueixen al finançament del cost que comporta la implantació de la gestió sostenible de les deixalles municipals.

Les principals actuacions inclouran els moviments de terres i l’obra civil necessària per adequar el vial d’accés a la nau, de nova construcció. L’edifici disposarà de recepció de residus en moll de descàrrega, una àrea de pretractament per a la selecció automatitzada de la matèria orgànica i d’altres materials valoritzables a través de maquinària electromecànica, a més d’una àrea d’expedició del rebuig i espais per a maniobres. A banda de la nau, la planta comptarà amb unes sitges amb ventilació forçada per a la bioestabilització de la matèria orgànica seleccionada i la descomposició de la que es recull selectivament, com a procés previ al de la maduració. Aquest conjunt de sitges es dotaran de cobertes i instal·lacions complementàries, com les de reg o les de recollida de lixiviats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa