MonPlaneta
El Centre de Fauna de Vallcalent va atendre un 45% més d’animals durant el 2019
El conseller Calvet observa com atenen un dels animals del Centre de Fauna de Vallcalent durant la visita que va fer a les seves instal·lacions aquest passat divendres
El conseller Calvet observa com atenen un dels animals del Centre de Fauna de Vallcalent durant la visita que va fer a les seves instal·lacions aquest passat divendres | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

El centre de fauna de Vallcalent, al Segrià, va augmentar el nombre d’animal atesos el 2019 en un 45%, arribant als 4.029 exemplars davant dels 2.789 del 2018. Del total d’atesos, la majoria han estat ocells, amb un 90%, seguits de lluny per mamífers, amb un 6%, i rèptils, amb un 4%. Del nombre total d’atesos, finalment s’han pogut retornar a la natura 1.519 exemplars.

Aquest passat divendres el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va visitar aquest centre, creat el 1983 amb l’objectiu de tractar, rehabilitar i reintroduir els animals salvatges autòctons. Progressivament, es van anar obrint noves línies d’actuació, i actualment la instal·lació també acull una unitat de cria en captivitat de trencalòs, de trenca i d’òliba. A més, acull activitats d’educació ambiental i de recerca. El conseller es va mostrar “molt impressionat” per la feina feta al centre, que va qualificar “d’absolutament necessària per preservar la biodiversitat”. Calvet va insistir que “com a Govern estem molt orgullosos de tenir centres com aquest, que també dona servei al territori; un centre per on passa molta gent a aprendre del que es fa i de la natura”. Finalment, va destacar “l’any rècord” d’ingressos d’animals al centre i va posar en valor “la gran feina del centre especialitzada en recuperar la trenca, que ha de tornar a formar part natural de l’hàbitat de Lleida”.

Infants visitant el Centre de Fauna de Vallcalent
Infants visitant el Centre de Fauna de Vallcalent | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

Pel que fa a les activitats d’educació i sensibilització, durant el 2019 van visitar Vallcalent 3.470 persones, 945 més que el 2018, entre grups -principalment de centres educatius- i visites familiars els caps de setmana. També s’hi van fer 161 visites educatives. Dels projectes externs en marxa, destaca la continuïtat en la col·laboració amb el Departament de Parcs del govern israelià, mitjançant la cessió d’exemplars de voltor recuperats al centre, en el marc del projecte de reintroducció d’aquesta espècie al país. Des de l’inici de la col·laboració, l’any 2015, el Centre de Fauna de Vallcalent ha cedit un total de 114 exemplars. Concretament, el 2019 s’han fet 2 enviaments amb 20 exemplars. Finalment, s’han elaborat 293 informes forenses i s’han practicat necròpsies a 445 animals, a sol·licitud principalment dels Agents Rurals. El centre ha comptat amb la col·laboració d’uns 30 voluntaris i 27 alumnes en pràctiques de 16 centres educatius. A més, 16 persones hi han treballat fent serveis a la comunitat.

Pel que fa al programa de cria en captivitat de trencalòs, el període reproductor 2018-2019 s’han aconseguit 9 ous i 4 polls de 4 parelles reproductores, que s’afegeixen a dos ous més que han fet eclosió al centre i enviats des de Còrsega. El cicle anterior van néixer 5 polls de 6 ous, dels quals van sobreviure 4. De trenca, el centre ha aconseguit 215 ous de 60 exemplars, 30 mascles i 30 femelles, més dos mascles cedits pel Zoo de Barcelona. Respecte el cicle anterior s’ha aconseguit un nombre similar d’ous, i menys polls nascuts (77 el 2019 respecte els 122 del 2018) i menys alliberaments (67 el 2019 respecte els 94 del 2018). Finalment, de les 9 parelles de l’estoc reproductor d’òlibes s’han obtingut 26 polls. Durant l’any es van fer un total de 18 hàckings amb 59 polls, entre les provinents del pla de cria i els ingressats com a polls al centre. L’any anterior van ser 53 polls els obtinguts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa