MonPlaneta
El Centre d’Observació del Montsec tindrà una pel·lícula de planetari i una oferta de visites noves
El Parc Astronòmic del Montsec, de nit
El Parc Astronòmic del Montsec, de nit | Parc Astronòmic del Montsec

!--akiadsense-->

La nova temporada del Centre d’Observació de l’Univers del Montsec, que va del proper divendres, dia 28 de febrer, al cap de setmana següent de Reis del 2021, preveu l’exhibició de la pel·lícula de planetari ‘Asteroid: Mission Extreme’, produïda per National Geographic. També inclou la projecció en 3D d’una pel·lícula del planetari de Pamplona sobre la contaminació lumínica que pateixen els Pirineus i les causes que la provoquen, així com una nova oferta de visites i observacions nocturnes al centre orientades a les famílies. Així ho ha explicat el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, acompanyat del president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, i del director del Parc Astronòmic Montsec, Salvador Ribas.

‘Asteroid: Mission Extreme’, l’exhibició de la qual començarà a mitjans de març, és un documental ficcionat en 3D, adreçat al públic adult, que gira al voltant d’un hipotètic projecte d’exploració espacial dels asteroides, dels quals ajuda a descobrir que, a banda del perill que suposa el seu trànsit per la possibilitat d’una col·lisió amb la Terra, també podrien representar en un futur una oportunitat per a l’exploració de l’espai. Salvador Ribas ha explicat que el COU està obligat, com qualsevol museu o centre de ciència, a renovar-se contínuament amb alts nivells d’excel·lència. “No podem estrenar qualsevol pel·lícula, no podem posar qualsevol exposició al centre d’observació, perquè de nosaltres s’espera sempre un producte d’èxit i que sorprengui els visitants”.

Pel que fa a la pel·lícula en 3D sobre la contaminació lumínica dels Pirineus, que es podrà veure a partir de l’estiu, mostra els efectes sobre el cel de la zona compresa entre la punta oriental d’Euskadi i el cap de Creus a Catalunya provocats per la il·luminació que desprenen grans conurbacions. La projecció d’aquesta pel·lícula s’emmarca en el compromís que manté el COU amb la protecció del cel nocturn, portat a la pràctica no només en la vessant de la divulgació i conscienciació sinó també en la vessant de recerca sobre la matèria, amb investigacions capdavanteres en estreta relació amb els centres internacionals més avançats, i en la de la disminució efectiva de la contaminació lumínica, amb treballs que han servit de fonament científic per a l’elaboració de la llei catalana de protecció del cel i, des de fa vuit anys, amb la col·laboració per regular l’estat del cel a Catalunya i ajudar a protegir nous espais.

L'observatori astronòmic del Montsec
L’observatori astronòmic del Montsec | Parc Astronòmic del Montsec

!--akiadsense-->

El COU ofereix unes noves visites nocturnes orientades a les famílies, que s’han programat després que en temporades anteriors els responsables hagin detectat una demanda creixent per conèixer el centre i participar en les observacions quan es pon el sol amb infants. És per aquest motiu que el COU es planteja aquest tipus de noves visites de manera que, en funció de l’acceptació del públic que aconsegueixin, tindran continuïtat. Les visites nocturnes, que s’oferiran en dates en què es puguin observar els objectes més comprensibles per als petits, començaran a realitzar-se el pont de l’1 de Maig i seran especialment recomanables en època de tardor i hivern, quan es fa fosc aviat, amb sessions de nit que es podran dur a terme a partir de les 18.00 hores. En relació al règim general de visites, entre els mesos d’abril a setembre se’n flexibilitzarà els horaris de les sessions per incrementar-ne les opcions.

Aquesta temporada el COU manté programats el Cicle ‘Música sota les Estrelles’ i del Festival d’Astronomia per la bona acollida que tenen. El primer, que combina música i astronomia en les visites de nit un cop al mes entre el juny i el novembre, arriba ja a l’onzena edició i, des de fa diversos anys, a banda d’assolir una plena ocupació als concerts programats, s’ha consolidat en l’oferta cultural de Catalunya, sobretot en l’agenda de la música independent i projecció de grups i cantautors catalans. Quant al Festival d’Astronomia, ofereix un cap de setmana del mes d’octubre activitats científiques, culturals i d’oci adreçades a tota la família, que pretenen divulgar la ciència en la societat i fomentar el coneixement del Montsec com a destinació d’astroturisme. El festival atrau més de dos mil en cada edició. Durant la temporada, el COU seguirà posant a disposició dels centres educatius un programa complet d’activitats didàctiques per complementar els temaris del curs acadèmic a les aules, i que abasta tots els nivells educatius, des d’Educació Infantil fins a Batxillerat. La xifra d’aquests alumnes ha crescut fins a superar amb escreix els 4.000 a l’any. Paral·lelament, el centre també continuarà acollint l’estada d’alumnes universitaris per a la realització de sessions pràctiques. En els anys de funcionament de l’equipament hi han passat més de 1.200 estudiants d’aquest perfil.

A més, El Parc Astronòmic Montsec organitzarà entre el 16 i el 18 de juny la sisena edició de la International Conference on Artificial Light at Night, el congrés més important del món sobre contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit. Està previst que participin en el congrés al voltant de dos-cents experts internacionals, que posaran en comú el coneixement científic sobre la contaminació lumínica des de diferents disciplines i àmbits. Entre els ponents més prestigiosos hi figuraran Maria Ángeles Rol de Lama, investigadora del Laboratori de Cronobiologia de la Universitat de Múrcia, que fa recerca en temes de salut com ara l’afectació de la llum als ritmes de somni; Salvador Bará, docent de la Universitat de Santiago de Compostel·la i un referent mundial en mesures de modelització i afectacions de la contaminació lumínica en la visió, i la responsable de la protecció de medi nocturn del Servei de parcs naturals dels Estats Units, Li Wei Hung. En aquests moments s’han presentat 110 sol·licituds de presentacions científiques al congrés, una xifra força superior a la que presentaven edicions anteriors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa