MonPlaneta
La central nuclear nord-americana de Three Mile Island tanca definitivament
La central nuclear de Three Mile Island, amb les xemeneies del reactor fos visibles a l'esquerra, en una imatge de 2018
La central nuclear de Three Mile Island, amb les xemeneies del reactor fos visibles a l’esquerra, en una imatge de 2018 | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

Aquest divendres 20 de setembre serà el darrer dia de funcionament normal de la central nuclear de Three Mile Island, a Pennsilvània (Estats Units), segons han informat diversos mitjans nord-americans. La planta, coneguda pel greu accident que va patir el 1979, serà apagada i clausurada per decisió de la companyia propietària, Exelon Generation, que cita problemes de viabilitat econòmica per justificar la seva decisió. Per a l’empresa, la manca de “subvencions a l’energia neta” de l’estat de Pennsilvània ha causat que faci més de cinc anys que Three Mile Island no els dóna beneficis i, per tant, no tingui sentit continuar mantenint-la operativa.

El tancament de la central nuclear, però, no significa altra cosa que l’inici dels treballs de desmantellament, que trigaran dècades i tindran un cost econòmic aproximat de 1.000 milions d’euros. Segons les estimacions de la mateixa Exelon, la retirada de material radioactiu s’acabarà pels volts de l’any 2078. Pel que fa als 675 treballadors de la central, la companyia ha anunciat a través d’un comunicat que està treballant per recol·locar-los dins la mateixa empresa, però el Departament de Treball i Indústria dels Estats Units afirma que unes 112 persones es veuran afectades pel tancament.

L’any 1979, només cinc anys després de la seva posada en funcionament, una sèrie de fallades i errors al sistema de refrigeració d’un dels dos reactors de Three Mile Island va causar la fusió d’una part del seu nucli. Davant d’aquesta fallada de les dues primeres barreres de protecció, la tercera, el recinte de confinament, va resistir, evitant l’alliberament de material radioactiu a l’aire lliure i els terribles efectes que hauria pogut tenir. Quan es va poder entrar al recinte amb una càmera robot, anys més tard, es va comprovar que gran part del combustible s’havia fos sense travessar el vas de contenció i, barrejat amb les barres de control i altres materials, havia quedat estratificat al fons.

Tot i que finalment no va tenir conseqüències per a la salut i no tots els sistemes de contenció van fallar, aquest accident va tenir com a conseqüències un enduriment de les mesures de control i seguretat de les centrals nuclears, amb lliçons apreses de Three Mile Island, però també un declivi en la construcció de noves instal·lacions d’aquest tipus durant les dècades següents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa