MonPlaneta
Catalunya, entre les regions mediterrànies d’Europa escollides per promoure l’ecoturisme
El cicloturisme és una activitat turística sostenible i amb un gran impacte en l'economia de les zones rurals
El cicloturisme és una activitat turística sostenible i amb un gran impacte en l’economia de les zones rurals | Generalitat de Catalunya

!--akiadsense-->

Catalunya és una de les regions mediterrànies d’Europa que impulsaran mesures de foment de l’ecoturisme a les seves àrees protegides. El Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant el Parc Natural de la Garrotxa, s’ha sumat al projecte europeu Interreg DestiMED PLUS, que invertirà fins al 2022 prop de 3,6 milions d’euros en accions de promoció del turisme sostenible a espais protegits de sis països. L’objectiu és millorar la capacitat dels agents locals i regionals per incorporar el turisme i la conservació de la natura en les seves agendes.

Aquest projecte és hereu d’iniciatives anteriors que, des del 2013, uneixen institucions, organismes i agents locals de 10 països de la Mediterrània per transformar aquesta àrea en una destinació viable d’ecoturisme, on l’activitat econòmica es beneficiï de la bellesa d’àrees i zones protegides. Es farà mitjançant la creació d’un nou model de governança i el desenvolupament de productes i paquets turístics sobre la natura i la cultura d’aquestes àrees, així com el seguiment de la petjada ecològica d’aquests productes i paquets. Aquelles experiències van servir per posar de relleu la importància de la participació de tots els actors mitjançant polítiques i plans multisectorials per garantir que el turisme alternatiu en la Mediterrànea pugui tenir èxit. A Catalunya, suposarà una inversió del Departament de Territori de prop de 77.500€ per dissenyar accions pilot per a la promoció de l’ecoturisme amb paquets atractius que combinin la descoberta de la natura des de la vessant turística i mediambiental. El projecte també preveu dur a terme un estudi del càlcul de la petjada de carboni de les activitats turístiques en aquests àmbits, i fer balanç de les accions de sostenibilitat mediambiental, social i econòmiques que es posin en marxa.

Connectar el territori amb un turisme sostenible i responsable ha estat un dels principals projectes estratègics de la Diputació
Connectar el territori amb un turisme sostenible i responsable és un dels principals projectes estratègics | Cedida

!--akiadsense-->

DestiMED PLUS pretén que els responsables de les polítiques regionals apliquin mesures transversals que vinculin el turisme amb la conservació, incidint en la creació de nous productes ecoturístics en àrees naturals protegides. Això comporta la millora local i sectorial, amb estratègies de planificació integrada i eines efectives de gestió, mesura i promoció de l’ecoturisme. De moment, s’ha creat el Consorci Mediterrani d’Ecoturisme, integrat per agents de conservació i turisme de les administracions regionals. Es configura com un espai d’intercanvi d’experiències i treball compartit, per planejar el desenvolupament sostenible regional amb l’augment de l’oferta ecoturística al voltant de diverses zones protegides. Els socis treballen per aprofitar les eines comunes i reforçar les polítiques marc. El MEC permet a les regions intercanviar bones pràctiques i desenvolupar un ecoturisme amb valors i principis comuns per a tot el Mediterrani.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa