MonPlaneta
Catalunya participa amb 1.073 activitats a l’11ena Setmana Europea de la Prevenció de Residus
  • CA

L’Agència de Residus de Catalunya, en coordinació amb 40 regions de 30 països d’Europa, organitza, del 16 al 24 de novembre, l’onzena Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Durant aquests dies se celebraran 16.570 activitats arreu d’Europa, de les quals 1.073 es faran a Catalunya en 40 comarques. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d’Europa accions de sensibilització i donar a conèixer estratègies de reducció de residus. En concret, fomentar i donar a conèixer estratègies i accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa; fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors (escoles, associacions, administracions, empreses, universitats…); i fer canviar el comportament quotidià de la ciutadania europea (consum, producció, etc.)

A Catalunya enguany hi participen 364 entitats, un 37% més que en l’edició anterior, entre administracions públiques, associacions, empreses, institucions educatives, altres institucions i ciutadans particulars, amb accions com mercats de segona mà, visites a deixalleries, tallers de cuina freda, o festes d’aliments aprofitats. Podeu consultar totes les activitats per demarcacions, municipis, tipus d’activitat, nom de l’entitat organitzadora, tipus d’entitat, públic a qui van dirigides a l’agenda d’activitats de la Setmana. En cada edició, la Setmana dedica el seu primer dia a una temàtica específica. Enguany el dissabte, 16 de novembre, es focalitzarà en l’educació i la comunicació en prevenció dels residus, amb el lema comú europeu Change your ways, reduce your waste!.

Setmana Europea de la prevenció de residus, en edicions anteriors | Arxiu

L’educació i la comunicació són claus per aconseguir hàbits sostenibles al moment de comprar i produir, encoratjar les persones i les empreses a integrar els criteris d’ecodisseny en l’oferta i demanda de productes i serveis. El repte serà compartir, aprendre i millorar les diverses estratègies per conscienciar de forma àmplia, efectiva i eficient en la prevenció de residus. Es vol transmetre que el millor residu és aquell que no es genera, i difondre alternatives i mesures que es poden implementar individual o col·lectivament i conèixer i ser conscient dels impactes que tenen els residus mal gestionats. Els recursos del planeta són finits, hem de buscar maneres de producció i consum més sostenible, vers una economia circular, en equilibri amb el nostre entorn.

Sota el paraigua d’aquest dia temàtic es realitzaran 537 activitats, entre les que destaca la proposta europea d’una acció comuna, la creació del “bosc de la vida”. Segons la tradició japonesa, les vides predestinades a conèixer-se estan unides per un fil invisible. S’ha proposat que les entitats creïn el seu arbre per fer entre tothom un gran bosc, per unir persones conscienciades en la prevenció de residus amb aquelles que encara no ho estan. L’arbre es farà a partir d’un fil que simbolitzarà les arrels i les branques i s’anirà vestint de fulles, cadascuna de les quals seran missatges dels petits gestos i aportacions de cada participant. El “bosc de la vida” ha tingut una gran acollida a Catalunya, amb més de 42 entitats, des d’escoles de primària i secundària fins associacions i empreses de 27 poblacions catalanes, que crearan el seu arbre amb missatges de prevenció de residus. Les imatges i enregistraments dels arbres permetran a l’Agència de Residus de Catalunya compilar un vídeo per complementar el bosc de la vida Europeu.

| Localpres

Durant la Setmana se celebraran activitats diverses centrades en àmbits com el malbaratament alimentari, la desmaterialització, l’ecodisseny, la reutilització i reparació, i el compostatge, entre d’altres. Moltes se centren en estratègies per reduir els envasos i productes d’un sol ús. D’altres destaquen per apostar per allargar la vida útil dels petits utensilis i reduir en el dia a dia la generació de residus, com ara la Reparatruck, de l’Associació Solidança, un servei mòbil d’autoreparació que impulsa la reparació d’aparells elèctrics i electrònics i a la vegada promou la prevenció de Residus. L’objectiu de la Reparatruck és fomentar la prevenció de residus i que la ciutadania aprengui a fer les reparacions més comunes, amb el suport de personal tècnic especialista i amb les eines necessàries. El projecte anima a reparar els aparells per allargar al màxim la seva vida útil. Durant la EWWR, la Reparatruck estarà 3 hores assessorant i ajudant a reparar aparells a 14 ubicacions diferents de nou localitats catalanes: Alella, Barcelona, Berga, Malgrat de Mar, Martorell, Martorelles, Mataró, Sant Andreu de la Barca, Teià i Terrassa.

A la demarcació de Lleida, l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida ASPID muntarà el Banc Solidari d’Ajudes Tècniques i Productes de suport per a l’autonomia personal, una campanya de divulgació, recollida i reutilització de productes en desús. A la de Tarragona, destaquen les accions organitzades per l’Institut Comte de Rius de Tarragona, guanyador del Premi Europeu prevenció de residus 2017. A Girona, l’Ajuntament de Begur organitza moltes accions, com una campanya de recollida de joguines reutilitzades o un taller de bosses reutilitzades i tints naturals. A més, l’escola La Benaula crearà el vídeo “Canvia els hàbits, redueix residus!”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa