Presentació dels resultats de la campanya d'incendis 2018 de la Generalitat
Presentació dels resultats de la campanya d’incendis 2018 de la Generalitat | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

!--akiadsense-->

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol, el director general del Cos d’Agents Rurals, Marc Costa, i el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Manel Pardo, van presentar aquest dimecres la Campanya d’Incendis de 2018, que s’ha tancat amb 115,72 hectàrees afectades per incendis forestals entre el 15 de juny i el 15 de setembre, segons dades de la Direcció General dels Agents Rurals i la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del DARP. L’inspector en cap dels Agents Rurals, Josep Antoni Mur, el cap de la divisió de Grups Operatius Especials de Bombers de la Generalitat, Miquel López, i el cap d’àrea del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), Marc Castellnou, també han assistit a la presentació del balanç. El 87% dels incendis han estat de menys d’una hectàrea. Aquestes xifres impliquen que la d’enguany ha estat la millor campanya d’incendis dels últims quinze anys. Tot i això, cal ser conscients que meteorològicament ha estat una campanya excepcional. Per això, la Generalitat fa una crida a no abaixar la guàrdia en els pròxims anys.

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, aquest estiu es pot qualificar de càlid a la major part de Catalunya, només amb algunes excepcions al Pirineu i Prepirineu, on la temperatura mitjana ha resultat propera a la mitjana climàtica. Les anomalies han estat més marcades al litoral i prelitoral, on tots tres mesos han estat clarament càlids, però especialment a l’agost, quan s’han produït calorades que han afectat particularment aquests indrets. En alguns punts del litoral i prelitoral, ha estat entre els més càlids de les darreres dècades, com en el cas del centenari Observatori de l’Ebre, al Baix Ebre, que disposa de registres des de 1905, on ha estat el segon més càlid, per darrere de 2003, i de l’Observatori Fabra, al Barcelonès, on ha estat el tercer estiu més càlid de tota la sèrie.

La precipitació presenta una distribució ben contrastada, amb àrees plujoses i seques, a diferència dels darrers dos estius, quan gairebé tot el territori va tenir dèficit de precipitació. Les àrees que es poden qualificar de plujoses es concentren sobretot al quadrant nord-est, litoral Central, Prepirineu oriental i punts del Pirineu. En alguns d’aquests sectors, ha estat l’estiu més plujós de les darreres dècades. A Ponent, prelitoral Sud, delta de l’Ebre, extrem nord del litoral i prelitoral central, litoral nord, i de manera més puntual en punts de la Catalunya Central i el Pirineu i Prepirineu, l’estació ha estat seca. A alguns indrets de la Ribera d’Ebre, i de manera més local a la Conca de Barberà, el Priorat o el Pla d’Urgell, l’estiu es pot qualificar de molt sec (quantitats recollides inferiors al 30% de la mitjana climàtica).

Aquestes dades meteorològiques han estat un element fonamental per a la reducció tant del nombre d’incendis com de la superfície cremada. D’una banda, les precipitacions continuades des de la primavera han estat un coixí important per evitar l’inici i la propagació dels incendis, i les condicions de temperatura i humitat relativa van ser en general moderades. A més, a partir del febrer es va produir un canvi de tendència respecte de la sequera que portàvem acumulada l’any 2017 i en anys anteriors. Cal tenir en compte que només s’ha produït un episodi de risc molt alt durant la primera campanya d’agost. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació no ha hagut d’activar el Nivell 3 de Pla Alfa (que correspon al perill d’incendi més elevat) durant aquest estiu. Les previsions ja marcaven aquesta tendència, que s’ha acabat complint, tot i que s’esperava més superfície cremada i més episodis de calor o de vent dels que finalment s’han produït.

A Picamoixons (Valls) van cremar 300 m2 de vegetació als marges de la carretera
A Picamoixons (Valls) van cremar 300 m2 de vegetació als marges de la carretera | Bombers

!--akiadsense-->

Tot i l’excepcionalitat de la campanya pel que fa a la meteorologia, els Bombers de la Generalitat han treballat en 1.761 incendis de vegetació d’un total de 18.372 serveis, xifra que posa en valor la gran importància de la tàctica i l’estratègia de gestió dels incendis forestals emprades pel Cos, especialment destacades en els incendis com el de Tivissa el 26 de juliol, els de l’entorn de Reus-Valls-Tarragona els dies de l’onada de calor de la primera setmana d’agost i el del cap de Creus el 19 d’agost. Més enllà de l’extinció, els Bombers han continuat treballant en l’àmbit dels incendis forestals a través d’accions emmarcades en el camp de la formació contínua, les cremes prescrites, els projectes europeus o la col·laboració i l’intercanvi d’experiències amb altres cossos de bombers, especialment europeus (atesos els episodis viscuts a països com Dinamarca, Regne Unit o Grècia).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa