MonPlaneta
Catalunya destaca en protecció d’ecosistemes terrestres en el seu camí a la sostenibilitat
  • CA

Segons l’informe 17×17, una anàlisi de la sostenibilitat a les comunitats autònomes espanyoles realitzat per l’Observatorio de la Sostenibilidad i la consultora catalana AIS Group, Catalunya presenta una situació desigual pel que fa al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU. L’informe es basa en gairebé 200 indicadors que miren d’establir l’aproximació a les metes de cada ODS i avalua el seu compliment comparatiu per CCAA. Les principals conclusions apunten una falta d’homogeneïtat en el compliment i un gran desequilibri territorial. Cap de les CCAA és totalment sostenible i no totes avancen a un mateix ritme per a aconseguir els objectius marcats per l’Agenda 2030.

Com la majoria de comunitats autònomes, Catalunya té una alineació desigual amb els diferents ODS i bastant recorregut per davant. El grau més gran d’avanç és en l’acció pel clima (ODS 13) i la protecció dels ecosistemes terrestres (ODS 15). De fet, en aquest segon Catalunya és la comunitat amb millor registre de tot l’Estat. Amb un acompliment també bastant positiu hi ha l’ODS 9 relatiu a la indústria, la innovació i les infraestructures, on intervenen indicadors com el volum del PIB que correspon a la inversió en I+D o el percentatge d’investigadors en relació al total de la força de treball. L’informe també categoritza com a acceptable el grau de compliment de Catalunya en els ODS 1 i 8, el primer relatiu a l’erradicació de la pobresa i el segon al treball decent i creixement econòmic. En canvi, un dels Objectius on Catalunya té més recorregut és l’ODS 6 que se centra en l’aigua i el sanejament on intervenen variables com el cost de subministrament de l’aigua, de la depuració o l’índex d’ús de l’aigua en l’agricultura. També es qualifica com molt millorable l’objectiu d’aconseguir que les ciutats i assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles (ODS 11). Una situació on intervé el preu mitjà de l’habitatge, superior al d’altres regions i a l’escassedat d’habitatges protegits.

Per avaluar la situació i afavorir l’alineació amb els ODS, AIS Group, Esri i Observatorio de la Sostenibilidad han anunciat el llançament d’ODS Maps, una eina l’objectiu de la qual és facilitar a ajuntaments i organismes locals el desenvolupament d’aplicacions, mapes i solucions de consulta pública que permetin fer seguiment del compliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. La solució està basada en ArcGIS, el sistema d’informació geogràfica (GIS, per les seves sigles en anglès) més estès del mercat, tecnologia que permet registrar, analitzar i compartir dades geoespacials. Segons Ángeles Villaescusa, directora general d’Esri España, “els Ajuntaments veuen cada vegada més necessària la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible per a conduir a la seva ciutat cap a un futur més respectuós amb el medi ambient i més just amb la ciutadania. Les dades són essencials per a prendre bones decisions en aquest sentit i, a través d’aquesta nova solució, esperem contribuir a la consecució dels ODS”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa