MonPlaneta
Catalunya comptarà per fi amb la seva oficina d’anellament d’ocells amb anelles pròpies

L’anellament científic d’ocells és un mètode d’estudi basat en el marcatge individual dels ocells. Qualsevol registre d’un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé un cop s’ha trobat mort, ofereix gran quantitat d’informació sobre la seva vida. Gràcies a això, l’anellament és una de les tècniques més efectives a l’hora d’estudiar la biologia, els moviments i la demografia poblacional dels ocells. L’Institut Català d’Ornitologia (ICO), abans Grup Català d’Anellament (GCA), s’ha encarregat de la coordinació de l’anellament científic d’ocells a Catalunya pràcticament des de la seva creació i seguint en tot moment els més alts estàndards de treball. Durant tots aquests anys, però, ha fet aquesta tasca utilitzant anelles d’altres oficines d’anellament de l’Estat, primer del remitent del Ministerio de Medio Ambiente i, des de 2012, del de la Societat de Ciències Aranzadi. Ara, amb la creació del seu propi remitent i un cop admès com a membre de ple dret d’EURING (Unió Europea per l’Anellament Científic d’Ocells), l’ICO passarà a funcionar com a qualsevol altra oficina d’anellament oficial. Estem, doncs, davant d’una nova fita de l’ornitologia catalana.![endif]-->!--[if>

Jordi Baucells, president de l’ICO, ha comentat: “Tenir un remitent propi és un nou reconeixement a l’excepcional feina que es fa a Catalunya en l’àmbit de l’anellament científic d’ocells i l’ornitologia en general. Cal tenir en compte que EURING només reconeix un remitent d’anellament a cada Estat, excepte en situacions molt especials. És, per tant, tot un honor per a nosaltres haver estat admesos com a membres de ple dret. Cal agrair, a més, el suport que hem rebut en tot moment des de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de les altres dues oficines d’anellament de l’Estat: SEO/BirdLife i Aranzadi.” El nou remitent de l’ICO es posarà en marxa arreu de Catalunya a partir de l’1 de gener de 2021, moment en què es preveu que s’acabi el procés de distribució de les noves anelles que està en marxa en aquests moments. A partir d’aquesta data només s’utilitzaran anelles del nou remitent i, al tractar-se d’un remitent propi de Catalunya, no es podran utilitzar a d’altres llocs de l’Estat. L’Oficina d’Anellament de l’ICO compta amb el suport del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Al llarg des seus 45 anys d’història, l’ICO ha anellat prop de dos milions d’ocells de 383 espècies diferents, i actualment compta amb 280 anelladors que marquen uns 65.000 ocells cada any. Cada any es recapturen uns 15.000 ocells marcats prèviament, 800 dels quals a més de 10 km de distància. Totes les dades es recullen seguint uns mateixos estàndards de treball i codificació i, en més d’un 70% dels casos, es fa en el marc de projectes de monitoratge a llarg termini. Gràcies a aquest tractament sistemàtic de les dades i a que es comparteixen arreu del món s’han obtingut dades sorprenents com, per exemple, la de l’ocell anellat a Catalunya que ha estat vist a més distància: és el cas d’una oreneta anellada al delta de l’Ebre que va ser recuperat a Botswana, a 7.000 quilòmetres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa