MonPlaneta
Carbon Disclosure Project reconeix CaixaBank entre les empreses líders contra el canvi climàtic
  • CA

L’organització Carbon Disclosure Project ha inclòs CaixaBank a la categoria d’empreses líders contra el canvi climàtic, un reconeixement que consolida a l’entitat com a capdavantera en el panorama internacional per les seves estratègies i polítiques en aquest sentit. CDP és una organització internacional sense ànim de lucre amb seu al Regne Unit que pressiona companyies privades i administracions perquè actuïn per a una economia sostenible mitjançant la reducció de l’emissions de CO2 i de la mesura de l’impacte ambiental de les seves accions. El 2020, CDP ha analitzat 9.600 empreses que suposen el 50% del valor del mercat mundial, classificant-les de l’A a la D segons la seva gestió del canvi climàtic. La inclusió en la categoria Leadership, com en el cas de CaixaBank, és un reconeixement a les empreses més avançades en gestió mediambiental. L’organisme recopila accions i estratègies de milers de companyies i trasllada la informació a més de 500 inversors, que la fan servir com a instrument de referència per avaluar les actuacions per mitigar el canvi climàtic i determinar el seu nivell de preparació davant els canvis en la legislació sobre reducció d’emissions i les demandes de mercat.

Per setè any consecutiu, doncs, CaixaBank es manté a la categoria més alta en mitigació dels efectes del canvi climàtic. L’entitat defensa que la sostenibilitat ha d’estar integrada en el model de negoci, i per això l’estratègia mediambiental és un dels cinc eixos del Pla de Banca Socialment Responsable. CaixaBank està compromès la sostenibilitat més enllà de les obligacions legals. Fruit d’això, està adherida als Principis de l’Equador i, en el seu marc de gestió de risc, té en compte l’impacte ambiental. Així mateix, està compromesa amb els Acords de París. Concretament, treballa per minimitzar l’impacte ambiental de la seva activitat i té un Pla de Gestió Mediambiental específic que inclou, entre d’altres, mesures d’eficiència energètica i de reducció de consums i d’extensió del compromís a la cadena de valor.

El 2019 l’entitat va fer pública una Declaració sobre Canvi Climàtic, amb cinc línies d’actuació que inclouen compromisos relacionats amb la descarbonització: finançar solucions al canvi climàtic; gestionar riscos derivats; minimitzar i compensar la petjada de carboni; col·laborar amb altres organitzacions per a l’avanç conjunt; i informar dels progressos de forma transparent. Per al finançament de projectes amb impacte positiu, disposa de línies específiques de finançament per a projectes sostenibles, i l’any 2019 l’entitat va finançar projectes d’energies renovables per un total de 2.453.000 euros. Aquest any ha tancat 56 operacions de finançament sostenible, entre préstecs i bons, per valor de 12.100 milions d’euros, una xifra rècord en aquesta àrea. L’any 2020, ha participat en el mercat de préstecs verds per import de 766 milions d’euros, destinats a finançar projectes amb impacte mediambiental positiu. Respecte als finançaments ESG, s’han realitzat 24 transaccions per valor de 2.250 milions euros, vinculades a objectius de sostenibilitat. Destaquen els objectius de reducció de petjada de carboni com les pràctiques més utilitzades per les empreses en finançar aquesta estructura. De la mateixa manera, CaixaBank ha mobilitzat 7.440 milions d’euros en l’emissió de 12 bons sostenibles, destacant el bo social i verd emès per l’entitat el 2020.

Pel que fa a l’àmbit transaccional, lidera la innovació a Espanya en aquest segment de productes. El 2020 ha mobilitzat 1.650 milions d’euros, on destaquen els dos primers factoring sostenibles del país. Així mateix, realitza una acurada gestió de riscos ambientals per evitar, minimitzar, mitigar i remeiar els riscos potencials per a l’entorn o la comunitat. En aquest sentit, el Consell d’Administració de CaixaBank va aprovar el febrer del 2019 una política de Gestió de Risc Mediambiental que estableix exclusions per sectors amb potencials impactes negatius. CaixaBank té una política activa de control d’emissions, que ha aconseguit reduir en un 80% des del 2009, contractant energia elèctrica íntegrament de fonts renovables i compensant el 100% de les seves emissions, incloses les indirectes. També s’ha sumat al Compromís Col·lectiu per a l’Acció Climàtica de Nacions Unides, una declaració en el marc dels Principis de Banca Responsable perquè el sector financer mobilitzi els productes, serveis i relacions per facilitar la transició econòmica. El compromís vol alinear entitats financeres de tot el món per finançar una economia baixa en carboni, amb l’objectiu que l’escalfament global es mantingui per sota dels 2ºC. El banc va ser la primera organització espanyola inclosa a la llista RE100, una iniciativa que vol incrementar la demanda i el subministrament d’energies netes. Així mateix, forma part del Grup Espanyol de Creixement Verd, que advoca pel creixement econòmic lligat a una economia baixa en carboni.

La Iniciativa Financera del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient va publicar fa uns dies un resum dels primers passos de les empreses signants del Compromís Col·lectiu per a l’Acció Climàtica per commemorar el primer aniversari d’aquesta iniciativa. El grup està format per 38 bancs de tot el món, inclòs CaixaBank, que sumen més de 15 bilions de dòlars en actius. L’informe ofereix una descripció general de les mesures concretes adoptades pels bancs signataris en els primers 12 mesos per complir el compromís de donar suport a la transició a una economia d’emissions de diòxid de carboni netes iguals a zero l’any 2050. L’informe assenyala que, en general, hi ha un ús creixent d’elements climàtics científics en les estratègies dels bancs i molts d’aquests han anunciat polítiques per a aconseguir reduir l’escalfament global “per sota dels 2 graus”, en línia amb els terminis establerts per la comunitat científica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa