MonPlaneta
La capacitat de generació d’energia renovable dels Estats Units ja supera la del carbó
Instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a Colorado (Estats Units) | NREL

Si el mes passat el Regne Unit va batre un rècord de 137 anys d’antiguitat en aconseguir passar tota una setmana abastint-se d’electricitat sense fer servir el carbó, tot just un mes després, a l’altre cantó de l’Atlàntic, els Estats Units, les energies renovables ja tenen més capacitat instal·lada que aquest combustible fòssil que a més, durant els darrers anys, també ha estat superat pel gas natural. Així ho indica un informa de la Comissió Federal Reguladora de l’Energia del país nord-americà, que ha estat citat per la cadena CNN a la seva pàgina web i que detalla que, per primer cop a la història, les centrals energètiques dels Estats Units tenen la capacitat de generar més energia amb fonts netes que amb el carbó, a causa, probablement, de la caiguda dels costos de la generació solar i de l’augment de la preocupació pels perjudicis ambientals de cremar combustibles fòssils.

Central tèrmica. | Banjo (CC)

Des del punt de vista econòmic, les tecnologies del carbó no tenen cap possibilitat de continuar evolucionant, afirma la cadena nord-americana citant Jeff McDermott, un dels socis del banc d’inversió en energies netes Greentech Capital Advisors. Una mostra d’això és que, tot i la postura negacionista del president Donald Trump, el consum de carbó al seu país ha caigut gairebé un 40% durant els darrers 10 anys, segons dades de l’Administració d’Informació Energètica dels Estats Units, arribant al nivell més baix dels darrers quaranta anys, i és cosa de temps que la generació real d’electricitat amb fonts renovables superi la del carbó, ja que els incentius econòmics són molt més poderosos que les regulacions del govern nord-americà. De fet, el 2016 el gas natural ja va prendre el primer lloc al carbó pel que fa a generació d’electricitat.

Imatge promocional de les turbines Haliade-X | General Electric

A dia d’avui, les energies renovables -solar, eòlica, hidràulica, biomassa i geotèrmica- dels Estats Units tenen una capacitat instal·lada de 257,53GW, lleugerament superior als 257,48GW del carbó. La diferència continuarà augmentant ja que, si aquest any no s’ha inaugurat cap central tèrmica de carbó al país, la capacitat solar ha augmentat en 1,473MW i la d’energia eòlica encara més, en 1.545MW, segons dades de la mateixa Comission Federal Reguladora de l’Energia. Tot i això, la generació real encara trigarà a superar la del carbó a causa del principal inconvenient d’aquestes fonts d’energia, la seva variabilitat. El dia, però, és cada cop més a prop.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa