MonPlaneta
El canvi climàtic pot exposar 1.000 milions de persones més a malalties transmeses per mosquits

Les malalties transmeses per mosquits podrien ser una amenaça per a 1.000 milions de persones més que a dia d’avui si, com sembla, les temperatures del planeta continuen pujant. Així, si no hi ha un canvi dràstic, d’aquí poques dècades el dengue, el Zika o el chikunguya podrien ser malalties més o menys habituals a latituds on actualment són impensables. Aquesta és, almenys, la conclusió d’un estudi publicat a la revista ‘PLOS Neglected Tropical Diseases’ i elaborat per científics de diverses universitats nord-americanes.

Els investigadors van crear un model que, combinant les estimacions de canvi de temperatura i el rang actual d’actuació dels mosquits Aedes albopictus -el mosquit tigre- i Aedes aegypti, mostra com l’increment més gran de la incidència de les malalties transmeses per aquests mosquits es produirà al continent europeu i, especialment, al sud. Algunes de les àrees que també es veuran molt afectades per l’augment d’aquests mosquits i de les malalties de què són vectors seran els Estats Units, l’est d’Àsia, parts elevades d’Amèrica Central, Àfrica Oriental i, fins i tot, el Canadà.

Aquest estudi se suma a alguns dels que s’han fet anteriorment que relacionen el canvi climàtic i les malalties i que, fins i tot, adverteixen que les conseqüències de l’escalfament global podrien revertir els progressos fets per en medicina i salut humana durant el darrer segle.

Als Estats Units, de fet, els casos de malalties transmeses per mosquits i paparres s’ha multiplicat per tres des de l’any 2004 i, segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada sis malalties i incapacitats del món ja té les malalties transmeses per insectes com a causa. Segons càlculs de la mateixa organització, cada any 1.000 milions de persones són infectades i més d’un milió moren.

Aquesta estimació, que pot semblar alarmista per la seva espectacularitat i per les conseqüències que podria arribar a tenir, hauria de servir, segons els autors de l’estudi, per intensificar tant les polítiques com les inversions en control d’aquests vectors de malalties però, també i més especialment, en impedir que es pugui arribar als pitjors casos limitant, tant ràpid com es pugui, la pujada continuada de les temperatures globals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa