MonPlaneta
El canvi climàtic pot dur a l’extinció un terç dels animals i vegetals en només 50 anys
Una tercera part de les espècies d’animals i plantes que coneixem a dia d’avui podrien haver desaparegut d’aquí a cinquanta anys a causa del canvi climàtic. Analitzant les dades obtingudes per estudis anteriors sobre més de 500 espècies animals i 500 de plantes de tot el món, un equip de científics de la Universitat d’Arizona, als Estats Units, i publicat a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, han calculat que un de cada tres animals, plantes i insectes de la Terra pot haver-se extingit l’any 2070, una xifra que podria pujar fins al 55% en el pitjor dels casos, que seria si no es pren cap tipus de mesura per frenar les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

D’entre les espècies animals estudiades, gairebé la meitat ja es troben en retrocés i han desaparegut d’alguns dels seus hàbitats, amb una incidència especial allà on els augments de temperatures màximes han estat més ràpids i més pronunciats. Si bé en general les espècies poden tolerar alguns augments de temperatura, una pujada superior a 0,5ºC va provocar la desaparició de la meitat de les espècies estudiades, un número que pujaria a un 95% si les temperatures augmentessin 2,9ºC. L’única manera d’aturar això, doncs, és posar fre al canvi climàtic en la mesura del possible.

Canvi climàtic
| Pexels

!--akiadsense-->

La primera acció significativa seria complir els Acords de París, que proposen mantenir l’augment de les temperatures mitjanes globals entre 1,5ºC i 2ºC per sobre dels nivells preindustrials, cosa que, segons els científics, marcaria una diferència crucial en les possibilitats de supervivència de moltíssimes espècies. Algunes, però, estan definitivament condemnades independentment del que es faci, ja que és massa tard per impedir alguns canvis que s’estan produint o es produiran i que causaran la seva extinció. Si no es fa res, però, la pèrdua de biodiversitat pot ser una catàstrofe amb molt pocs precedents a la història del planeta, i que només s’ha produit, amb abastos encara més grans, en els casos de les extincions massives que, diverses vegades, han eliminat la gran majoria d’espècies vives de la Terra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa