MonPlaneta
El canvi climàtic posa les bases per a esclats de violència arreu del món

Les imatges de catàstrofes naturals, com les grans inundacions o incendis que el canvi climàtic està fent cada cop més habituals i més greus, són una mostra evident de la devastació que l’acció dels humans està provocant sobre ells mateixos. Tot això, però, pot posar en marxa una cadena d’esdeveniments que desemboqui en conflictes i violència.

A la revista ‘Current Climate Change Reports’, dos investigadors de la Universitat Estatal d’Iowa (Estats Units) han identificat tres maneres com es pot produir aquesta mena d’efecte dòmino, que van de la psicologia a la possibilitat de grans moviments migratoris.

La primera ruta es considera la més directa: les temperatures altes causen un increment de la irritabilitat i la hostilitat en els humans, cosa que facilita les agressions, les baralles i la violència en general. A més, però les altres, més indirectes, tenen relació amb els efectes del canvi climàtic en els desastres naturals, un descens sobtat de la disponibilitat d’aliments a causa de sequeres, focs o inundacions i la inestabilitat econòmica que això comporta.

Els desastres naturals, a més, causen desplaçaments de població i escassedat de recursos bàsics, un problema que acostuma a generar un increment de la violència.

De manera indirecta, els nens nascuts en condicions pobres, famílies trencades i que no han estat ben alimentats durant el seu desenvolupament acumulen tota una sèrie de factors de risc que s’associen amb les conductes violentes. En aquest estudi, s’afirma que aquests factors es faran cada cop més habituals a causa dels efectes del canvi climàtic.

A banda d’això, alguns desastres naturals i altres conseqüències del canvi climàtic causaran canvis a llarg termini que poden provocar migracions. Aquestes “ecomigracions”, com són descrites a l’estudi, creen conflictes entre comunitats que causen inestabilitat política i que, en el pitjor dels casos, poden desencadenar guerres, tant civils com entre països.

El treball conclou que no hi ha manera de saber quina d’aquestes vies serà la que provocarà més esclats de violència però que, en qualsevol cas, la combinació de tots aquests factors pot resultar devastadora i crear grans problemes a moltes regions del món.

Davant d’aquest problema global, doncs, no només s’ha de lluitar contra el canvi climàtic sinó, també, planejar com encarar uns efectes que, a hores d’ara, ja són inevitables, mirant de garantir la seguretat alimentària i, en cas de migracions, posar tots els esforços en fer que els desplaçaments tinguin tan pocs efectes negatius com es pugui, ajudant els refugiats climàtics i facilitant el seu establiment allà on vagin a parar.

En aquest sentit, les polítiques migratòries són un element molt important i amb que cal anar amb molt de compte ja que, com s’està veient a Europa, són una font de conflictes tant per als qui arriben com per a les poblacions locals.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ramon a febrer 14, 2019 | 14:27
  Ramon febrer 14, 2019 | 14:27
  I les quatre Champions del Madrid perquè no se'ls ha acudit, que, si no, també serien culpa del canvi climàtic.
 2. Icona del comentari de: El camvi climatic? a febrer 14, 2019 | 16:21
  El camvi climatic? febrer 14, 2019 | 16:21
  El problema rau en la globalització i la explosió demografica que hi ha al tercer mon i de qui s'aprofita la globalització per a concentrar poder traspassant la misèria que acabarà amb la societat del benestar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa