MonPlaneta
Canvi climàtic i infertilitat, una bomba de rellotgeria
Pollets de merla | Pedro Gálvez (CC)

!--akiadsense-->

Els científics podrien haver estat subestimant l’impacte que té el canvi climàtic en moltes espècies. Fins ara, s’havien fixat en quines temperatures són letals per als organismes mentre que, en canvi, potser s’hauria d’haver parat més atenció a quina és la temperatura límit a partir de la qual comencen a tenir problemes per reproduir-se. Així, els investigadors miren de veure on desapareixeran espècies a causa de l’escalfament global, a quines zones es desplaçaran algunes altres i com facilitar la seva adaptació al nou hàbitat. Aquests estudis, però, es basen el el que anomenen el “límit termal crític” (CTL per les seves sigles en anglès), aquell a partir del qual els problemes afecten directament la vida dels individus.

A la revista científica ‘Trends in Ecology and Evolution’, però, un equip de científics de la Universitat de Leeds (Anglaterra), Melbourne (Austràlia) i Estocolm (Suècia) han analitzat una gran varietat d’animals i plantes i s’han adonat que, abans d’arribar al CTL, l’augment de les temperatures ja fa que els organismes perdin capacitat reproductiva. És el cas, per exemple, de les tortugues verdes. Els animals de sang freda i les espècies aquàtiques, precisament, són les més vulnerables a la pèrdua de fertilitat vinculada a les temperatures, tot i que calen més estudis per veure fins a quin punt corre risc cada espècie o, en qualsevol cas, si el procés serà més llarg o més curt.

Així, els investigadors responsables de l’estudi proposen que, a més del CTL, s’introdueixi una altra mesura que determini la viabilitat dels organismes a temperatures extremes a nivell reproductiu: el límit de fertilitat termal (TFL per les sigles en anglès). Tenint en compte els dos indicadors, els biòlegs podrien saber molt millor a partir de quin moment la temperatura comença a ser una amenaça i, també, quan és un perill imminent. D’aquesta manera es podrien elaborar estratègies de conservació molt més efectives per ajudar a tantes espècies com es pugui a sobreviure al canvi climàtic.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Victoria a febrer 04, 2019 | 01:12
    Victoria febrer 04, 2019 | 01:12
    Roguemos que incluya a la especie humana .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa