MonPlaneta
El canvi climàtic fa fora una persona de la seva llar cada dos segons, afirma Oxfam
Inundacions a Hanoi (Vietnam) l’any 2008. | Haithanh (CC)

!--akiadsense-->

Els desastres naturals causats pel canvi climàtic han fet fora de casa seva uns vint milions de persones cada any durant la darrera dècada, segons afirma el darrer informe d’Oxfam. Aquesta xifra, equivalent a una persona cada dos segons, ja fa que el clima sigui el principal causant de desplaçaments interns durant els últims deu anys, amb els països més pobres, és clar, sent els més afectats malgrat que la seva contribució a l’escalfament global és molt més baixa. Segons les dades d’Oxfam, fetes públiques aquest dilluns, és set cops més probable que una persona sigui expulsada de casa per inundacions, ciclons i incendis forestals que no pas per erupcions volcàniques o terratrèmols, i tres cops més probable que no pas que hagi de marxar de la seva llar a causa d’un conflicte armat.

| TWITTER / @NOAASATELLITES

!--akiadsense-->

En el dia que s’inaugura la cimera climàtica COP25 a Madrid, Oxfam demana a la comunitat internacional que augmenti la seva contribució als programes de recuperació de les zones afectades davant d’unes perspectives que apunten que, en el futur, la situació només empitjorarà. Actualment, el 80% dels desplaçats són al continent asiàtic, tot i que els més afectats en proporció són els països en vies de desenvolupament i situats a illes com ara Cuba o la República Dominicana. En proporció, els estats d’aquestes característiques són 7 dels 10 més afectats pel desplaçament a causa de fenòmens meteorològics extrems entre 2008 i 2018.

Episodi d'inundació a Venècia l'any 2018
Episodi d’inundació a Venècia l’any 2018 | Stefano Mazzola / Awakening

!--akiadsense-->

La combinació de factors climàtics i conflictes preexistents, és clar, fa augmentar encara més el risc, com és el cas de països com Somàlia. I altres fenòmens més lents que els grans desastres, com la pujada del nivell del mar, també són un element importantíssim, ja que fan que la terra deixi de ser apta per als cultius i desplacen els seus habitants cap a l’interior de manera permanent. És per això que Oxfam demana un gran pacte internacional on els països rics i els pobres es posin d’acord per establir mecanismes de prevenció i ajuda en cas de fenòmens d’aquest tipus per minimitzar els danys i pal·liar els que hi hagi. De moment, però, tot han estat paraules malgrat que, darrerament, els estudis alerten d’un possible augment de la conflictivitat arreu del món a causa del canvi climàtic, amb efectes que poden arribar, sens dubte, als països rics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa