MonPlaneta
El canvi climàtic augmenta dramàticament el risc de grans desplaçaments de població
  • CA

Els fenòmens meteorològics extrems, conseqüència del canvi climàtic, fan que cada any moltíssimes persones hagin de marxar de casa seva, sigui de manera temporal o bé permanent. Segons la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, només durant els darrers sis mesos hi ha hagut 10,3 milions de desplaçats per esdeveniments climàtics, quatre vegades més que els que han desplaçat les guerres i els conflictes. D’aquests fenòmens, el que causa desplaçaments més sovint són les inundacions. A l’est d’Austràlia, per exemple, desenes de milers de persones estan abandonant les seves llars per protegir-se de les pluges violentíssimes que estan caient aquests dies. És per aquesta raó que un equip internacional d’investigadors, liderats pel Grup de Riscos Meteorològics i Climàtics de l’ETH de Zuric, a Suïssa, ha publicat un estudi a la revista ‘Environmental Research Letters’ que mira d’aportar més coneixement als riscos de desplaçament que causaran els inundacions en el futur i, també, el paper que juga el clima i els factors socioeconòmics en la prevalença d’aquests riscos.

Fent servir un gran número de models climàtics, hidrològics i de distribució de la població, al treball els investigadors demostren com, si la població es manté estable, el risc de desplaçament per inundacions augmenta més d’un 50% per cada grau que augmenti la temperatura. El problema, però, és que la població de la Terra continuarà creixent i que, fins i tot si ho fa d’una manera menys acusada que fins ara, el risc de desplaçament continuarà augmentant. Si les temperatures es mantenen dins els límits marcats pels Acords de París, és a dir, en un màxim de 2ºC, el risc pujarà un 110% d’aquí a finals de segle. Si els Acords de París no es respecten, però, i si la distància entre rics i pobres també continua augmentant, aquest risc podria pujar fins a un 350%.

Els experts responsables de l’estudi, però posen de manifest que no és tard per atacar i controlar el risc de migracions i desplaçaments per inundacions catastròfiques si es prenen mesures com repensar la planificació espacial i urbana i construir infraestructures de protecció com ara preses. En un comunicat de l’ETH de Zuric, el responsable de la investigació, Pui Man Kam, explica que els seus resultats “subratllen la necessitat d’acció ràpida tant en mitigació climàtica com en agenda d’adaptació per reduir els riscos futurs”. “Les inundacions sovint afecten els grups socioeconòmicament més vulnerables, que acostumen a viure en zones més susceptibles a ser perilloses”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa