MonPlaneta
Campanya per fomentar mesures de respecte al bosc durant la recol·lecció de bolets
Imatge de la campanya de respecte al medi natural durant la temporada de bolets | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació impulsa una campanya divulgativa per fomentar mesures de respecte al bosc durant l’època de recol·lecció de bolets, que aquest any s’ha avançat respecte a anys anteriors per les pluges abundants i que s’allargarà durant els mesos de tardor. La Direcció General dels Agents Rurals del DARP ha editat 10.000 fulls de mà amb recomanacions de respecte al medi que es distribuiran directament entre els recol·lectors de bolets. La informació també es farà arribar als ajuntaments i consells comarcals de les comarques pirinenques i prepirinenques on s’ha detectat més massificació per aquesta activitat. L’objectiu és conscienciar els usuaris de la necessitat de respectar l’entorn quan se surt a buscar bolets, sota el lema “Cuidem el medi natural”.

A més, el DARP, la fundació Món Rural i diverses entitats del sector primari promouen una campanya paral·lela a les xarxes socials, amb un vídeo divulgatiu que explica les funcions del bosc i ofereix recomanacions d’autoprotecció i de respecte al bosc quan es va a buscar bolets. És fruit de la col·laboració del Departament, la fundació Món Rural, el cos d’Agents Rurals, la Federació de Caça de Catalunya, Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Consorci Forestal de Catalunya, Centre de la Propietat Forestal, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la Societat Catalana de Micologia. S’emmarca en la campanya informativa “Respecta l’equilibri al Món Rural”, un projecte liderat per la Fundació del Món Rural a través del Grup de Pedagogia en la Gestió del Medi Natural.

Consells per a boletaires

Els principals consells de respecte al medi per als boletaires són que no s’han de llençar deixalles al medi natural, que no cal arrencar els bolets que no s’enduran a casa, no s’ha de molestar els animals, cal respectar les propietats privades i cal tenir en compte que al medi es desenvolupen d’altres activitats, com ara la caça. També cal tenir en compte que cal deixar pas a d’altres vehicles quan es deixi el cotxe aparcat, i que no es pot aparcar dins de camps, prats o entrades de camins. A més, és recomanable respectar una distància mínima de seguretat amb el bestiar, portar el gos lligat o controlat per evitar que molesti els animals i no deixar oberts els tancaments per a bestiar.

També cal tenir en compte que quan se surt a bosc cal prendre una sèrie de mesures d’autoprotecció com ara anar ben equipat, explicar a un familiar o amic que marxes, anar-hi acompanyat i dur un mapa o una aplicació mòbil per no perdre’s. No s’han de recollir bolets que no coneguem, per evitar intoxicacions.

Imatge de la campanya de respecte al medi natural durant la temporada de bolets | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Comentaris

  1. Icona del comentari de: cebrià a setembre 20, 2018 | 14:37
    cebrià setembre 20, 2018 | 14:37
    La immensa majoria d'urbanites fent de caçadors de bolets són la marabunta i el cavall d'Atila plegats. No deixen res sencer i per on passen no torna a crèixer ni un bolet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa