MonPlaneta
La campanya arqueològica a Vilanera excava 14 noves tombes de la primera edat del ferro
Excavacions arqueològiques a Vilanera
Excavacions arqueològiques a Vilanera | Departament de Cultura

!--akiadsense-->

Aquesta setmana han finalitzat els treballs d’excavació previstos enguany a la necròpolis del període del bronze final i de la primera edat del ferro situada al turó de Vilanera, a l’Escala (Alt Empordà), tot donant continuïtat a la represa de les excavacions en aquest jaciment arqueològic d’ençà l’any 2016. Les actuacions estan promogudes per l’Ajuntament de l’Escala amb l’ajut del Departament de Cultura en el marc de les convocatòries anuals de subvencions a municipis i comarques per a inversions en la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic, i han comptat igualment amb la col·laboració de la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Les excavacions, que van començar a inicis del mes de setembre, han fet possible ampliar la zona descoberta d’aquesta necròpolis d’incineració, que ja havia estat identificada i parcialment documentada en les intervencions arqueològiques prèviament portades a terme els anys 1999 i 2000.

L’espai ocupat per les estructures funeràries se situa a la part baixa del vessant sud d’aquest turó, a l’oest del terme municipal de l’Escala. S’estén al costat d’un gran túmul que en campanyes anteriors es va poder atribuir al neolític mig, associat amb diverses tombes d’inhumació i una estructura megalítica central, tot posant en evidència una llarguíssima seqüència en l’ús funerari d’aquest indret. Com a continuació de l’excavació d’aquest primer túmul realitzada entre els anys 2016 i 2017, durant el passat mes de juny es va prosseguir amb la delimitació de la seva extensió, amb la participació d’estudiants d’arqueologia del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els treballs arqueològics que finalitzen ara s’han focalitzat novament en la necròpolis d’incineració que, gairebé 3.000 anys més tard, va ocupar aquesta mateixa zona de Vilanera entre els inicis del primer mil·lenni i el segle VII aC. S’ha pogut localitzar i excavar més d’una desena de noves tombes que corresponen majoritàriament al període més recent, de la primera edat del ferro, i que consisteixen en fosses excavades en el subsòl on s’havien dipositat les urnes amb les restes de la cremació, generalment envoltades d’altres peces ceràmiques. També s’ha pogut documentar alguna de les estructures funeràries més senzilles, que solen contenir una única urna ceràmica i que corresponen a l’ús previ d’aquesta necròpolis durant el bronze final.

La realització d’aquestes excavacions ha estat dirigida per les arqueòlogues Dolors Codina i Francesca Pullia i hi ha participat un nombrós grup d’estudiants d’arqueologia provinents de diverses universitats catalanes i d’altres zones de l’Estat, així com d’Itàlia. Una vegada finalitzats els treballs de camp, es procedirà a l’excavació en laboratori del contingut de les urnes, la recuperació i l’estudi de les restes antropològiques cremades, així com la restauració i documentació dels materials arqueològics procedents d’aquesta necròpolis.

Les noves troballes al turó de Vilanera serveixen, doncs, per confirmar la importància de les evidències arqueològiques conservades en aquest paratge. Precisament, la voluntat de potenciar i posar en valor aquest entorn d’especial interès paisatgístic, ecològic i patrimonial ha portat recentment a impulsar l’adquisició de gran part de la superfície del turó per part de l’Ajuntament de l’Escala.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa