MonPlaneta
Campanya als Plans de Sta. Caterina de Manresa per identificar les restes d’una església del s.XIII
El jaciment arqueològic dels Plans de Santa Caterina
El jaciment arqueològic dels Plans de Santa Caterina | ACN

L’Ajuntament de Manresa impulsa una excavació als Plans de Santa Caterina, a uns 200 metres de la torre. L’objectiu de la intervenció és identificar les restes d’una edificació i la recuperació i estudi cronològic. Els investigadors creuen que podrien ser d’una església i convent del segle XIII. També es documentaran i es preservaran les restes materials que puguin aparèixer en espais annexes a l’edifici i en estrats d’èpoques anteriors. La possible existència del jaciment es va detectar el 2013, quan es va localitzar material ceràmic en superfície en aquesta zona dels Plans de Santa Caterina, en un turó petit cobert de vegetació boscosa entre camps. Aquests materials s’associaven a diverses restes d’estructures de murs. La voluntat de l’Ajuntament és protegir el jaciment per poder ampliar el coneixement de la història de la ciutat. Així, el jaciment s’integrarà al Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni de Manresa (PEUPM) com a element patrimonial protegit per la seva correcta preservació i gestió.

Es treballa amb la possibilitat que les restes localitzades puguin correspondre a una església i convent documentat en el segle XIII, dedicat a Sant Cristòfol. L’any 1306 ja s’havia transformat en una comunitat de canongesses. La ubicació de l’edifici en aquest indret “no seria casual”, ja que segurament es tractava d’un encreuament de camins entre Montserrat, Manresa i Igualada de gran importància des del segle X. Aquests edificis van ser enderrocats durant la Guerra Civil Catalana (1461-1472), i la capella va ser novament reconstruïda el 1502 per ordre del Consell Municipal de Manresa. Pels volts del 1586 també es va inaugurar un retaule dedicat a Santa Caterina d’Alexandria, motiu pel qual a partir d’aquell moment fou coneguda amb el nom de capella de Santa Caterina. Aquest edifici hauria quedat definitivament abandonat i derruït entre els segles XVIII i XIX. El jaciment es va detectar el 2013, quan es va localitzar material ceràmic en superfície en aquesta zona dels Plans de Santa Caterina, en un turó petit cobert de vegetació boscosa entre camps. Aquests materials s’associaven a diverses restes d’estructures de murs. A partir dels indicis es va considerar la potencialitat del jaciment arqueològic i el seu eventual lligam amb un edifici d’època medieval o moderna, amb possibles estrats a més profunditat que es podrien relacionar amb èpoques anteriors.

Des de llavors que s’ha treballat en l’abast del jaciment sense fer-ho públic per no entorpir la investigació amb la visita de curiosos. El cost total de la intervenció és de 24.700 euros més IVA. Actualment els arqueòlegs estan retirant totes les restes d’enderroc de l’últim edifici que hi hauria hagut en aquest indret, que correspondria al segle XIX, en l’última etapa activa d’aquest jaciment. Es tractaria d’un edifici “de tipus productiu, associable a un mas, adossat a una estança que sembla que es pot identificar amb una capella”. La campanya s’allargarà un mes més i compten amb l’autorització de les propietats dels terrenys i dels serveis territorials del Departament de Cultura de la Generalitat. Al final de la intervenció, caldrà deixar les restes protegides de manera que el jaciment no es degradi i es garanteixi l’estudi i posterior conservació. Per això es faran tasques de consolidació dels murs per tal de preservar les restes. Quan els treballs hagin acabat, es donaran a conèixer els resultats i es valorarà la conveniència d’obrir-ho al públic en funció de l’estat de conservació. També es valorarà la possibilitat de fer noves actuacions en un futur.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa