MonPlaneta
Calvet: “Volem treballar en la protecció de la biodiversitat, fent-la compatible amb l’activitat humana”
Reunió entre el Conselh Generau d’Aran i la conselleria de Territori i Sostenibilitat | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, es va reunir aquest passat dissabte a la seu del Conselh Generau d’Aran amb el síndic d’Aran, Carlos Barrera, per analitzar temes d’interès comú, principalment: biodiversitat, urbanisme, infraestructures o habitatge. Durant la trobada, es va tractar l’expedient d’extracció del medi de l’os Goiat com a conseqüència del seu comportament anòmal. En aquest sentit, Calvet va exposar que s’està treballant en el procediment jurídic i tècnic que permeti aquesta extracció, en què estan implicades diverses administracions, i va reiterar la voluntat de la Generalitat “de seguir treballant en la preservació de la biodiversitat, fent-la compatible amb activitat humana, tant amb la ramaderia extensiva com el turisme”.

El conseller va posar de relleu que el programa de reintroducció de l’os al Pirineu inclou mesures preventives i reactives. Les mesures preventives, com “l’agrupació de ramats de bestiar petit”, va explicar, “funciona perfectament” i, si es detecta un atac, s’indemnitza els ramaders. “Tot el que sigui avançar en aquests procediments, que hem de parlar amb el territori i amb el sector de la ramaderia”, permetran aconseguir una “millor convivència”. D’altra banda, Calvet va exposar que en els pròxims mesos, la Generalitat treballarà en un estudi per delimitar el territori – os “en funció del nombre d’exemplars, els usos del sòl, el nombre d’hectàrees i l’extensió i tipologia de l’activitat humana”.

Com fomentar el parc públic d’habitatges de lloguer per facilitar l’accés a l’habitatge va ser un altre dels temes que van tractar Calvet i Barrera durant la reunió. Així, el conseller de Territori i Sostenibilitat va explicar que es desenvoluparan tres línies d’actuació; aplicar mesures de caràcter urbanístic “per saber de quins solars podem disposar”; fer un estudi de mercat per als treballs previs de les promocions; i elaborar “una radiografia del mercat secundari”, d’aquells habitatges construïts que es podrien destinar a lloguer social. En paral·lel, va posar de relleu Calvet, el Conselh Generau d’Aran exercirà a partir de gener de 2019, plenes competències per emetre informes sectorials en els expedients urbanístics, “molt important perquè apropa el Conselh, primera administració a la Val d’Aran, a la realitat dels expedients urbanístics”.

Finalment, el conseller va anunciar que les obres d’ampliació i millora de l’heliport de Vielha, que han de permetre fer-lo operatiu les 24 hores del dia, començaran en les properes setmanes. Aquesta actuació “molt volguda i reclamada” pel territori “serà molt útil” a la població, va remarcar Calvet, en especial pel que fa a emergències i trasllats sanitaris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa