MonPlaneta
Calvet: “El s.XXI serà d’un canvi radical en la mobilitat i cap a una economia baixa en carboni”
  • CA
Damià Calvet durant la sessió sobre mobilitat urbana | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha participat aquest dijous en la sessió d’alt nivell sobre mobilitat urbana sostenible i innovadora que ha tingut lloc durant la primera Assemblea Urbana d’ONU-Hàbitat a Nairobi (Kenya). L’Assemblea Urbana és el nou òrgan de govern d’ONU-Hàbitat, el Programa de Nacions Unides per als assentaments urbans, que substitueix l’anterior consell. La sessió ha estat organitzada per ONU-Hàbitat, el Programa de Polítiques de Transport d’Àfrica i l’Associació Internacional del Transport Públic. En aquest marc, Calvet ha recordat que “ciutat i mobilitat són dos fenòmens íntimament lligats” i que, “amb la universalització del cotxe, hem supeditat el disseny de les ciutats a les necessitats prioritàries del vehicle privat”. Aquest fet ha comportat “perjudicis en forma de manca de sostenibilitat: canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, congestió o soroll”.

El conseller, però, s’ha mostrat convençut que “el segle XXI serà el d’un canvi radical en la mobilitat i el model urbà cap a una economia baixa en carboni”. “El Govern de Catalunya ha decidit prendre les decisions que ens portin cap aquesta transició, per això hem declarat l’emergència climàtica i enfoquem les noves polítiques de mobilitat amb aquesta filosofia”, ha exposat. Així, ha assegurat que “la mobilitat és un dret i el transport públic és l’element vertebrador de la mobilitat”. En aquest sentit, ha afegit que “a la regió metropolitana de Barcelona s’estan fent 1.000 milions de viatges l’any en transport públic, però la nostra aspiració és arribar als 1.500 milions a mitjà termini” amb ampliacions de la xarxa, foment de la intermodalitat i amb la implantació de la T-Mobilitat. Calvet també ha afirmat que “la mobilitat és una aliada de la sostenibilitat i la tecnologia ha d’estar al servei de la mobilitat i no al revés”. Finalment, el conseller ha recordat que “urbanisme i mobilitat són dues cares d’una mateixa moneda” i, per això, “ens hem dotat d’una altra eina, l’Agenda urbana de Catalunya, per gestionar-ho”.

Calvet també ha participat en trobades amb altres dirigents polítics | Departament de Territori i Sostenibilitat

Durant la seva estada avui a Nairobi, el conseller Calvet ha mantingut altres trobades bilaterals. Entre elles, amb Felicitas Kubala, tinent d’alcalde de medi ambient, gestió de residus i aigua de la ciutat alemanya de Mannheim, a l’estat de Baden-Württemberg, i amb la viceconsellera de Planificació Territorial del Govern basc, Arantza Leturiondo. També s’ha reunit amb la cap de l’oficina d’ONU-Hàbitat a Espanya, Carmen Sánchez-Miranda, i amb el cap de l’oficina d’ONU-Hàbitat per a les institucions europees, Paulius Kulikauskas. En el transcurs de la trobada internacional, el conseller ha assistit a les sessions plenàries de l’Assemblea Urbana, i ha intervingut en una sessió monogràfica sobre gestió de l’aigua i en el Fòrum de Governs Locals i Regionals d’ONU-Hàbitat, on ha reivindicat el paper d’aquests governs en les polítiques de Nacions Unides i la seva implicació en la construcció de les Agendes Urbanes dels seus territoris. En aquest sentit, el conseller ha defensat la necessitat de disposar d’una Agenda Urbana “perquè és l’eina més poderosa per afrontar la sostenibilitat de les ciutats del futur”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa