MonPlaneta
Calvet sobre l’incendi de Montornès: “Arribarem fins on calgui per dirimir responsabilitats”
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, al Parlament de Catalunya
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, al Parlament de Catalunya | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

El conseller de Territori, Damià Calvet, assegura que el Govern “arribarà fins on calgui per dirimir responsabilitats ambientals”, en referència a la contaminació del riu Besós a causa de l’incendi de l’empresa de residus Ditecsa de Montornès, al Vallès Oriental. Lamenta l’impacte ecològic que aquest foc ha tingut sobre la “biodiversitat del riu” però adverteix que la “salubritat pública” no està en perill. Així, garanteix que l’abastament d’aigua potable “no s’ha vist afectat”. Calvet ha confirmat que s’havien efectuat diverses inspeccions “ordinàries” en l’empresa i que se l’havia multat amb dues sancions. Una és de 10.000€ i està relacionada amb una qüestió ambiental, i l’altra, de 48.000€, és per un excés d’emmagatzematge.

Damià Calvet ha explicat que després d’atendre el moment d’emergència que va suposar l’incendi que ahir va afectar aquesta planta de tractament de residus perillosos, el Govern ha repassat els expedients referents a l’empresa que existien. “Hem detectat que havia tingut inspeccions ordinàries prèvies que havien suposat sancions que estan pendents de cobrament”, ha comentat Calvet, que ha reconegut que la planta presentava “anomalies”. Amb tot, ha dit que cap d’aquests informes va ser prou greu com per determinar que fos necessari el tancament de la fàbrica. “Ara hi haurà una nova inspecció per esbrinar els motius de l’incendi i si tenen a veure amb la reiteració d’algunes de les sancions que ja havíem establert”, ha assenyalat el conseller que ha dit que “s’actuarà amb contundència” perquè “un delicte d’afectació mediambiental no pot quedar impune”.

L'acció dels Bombers ha aconseguit apagar el foc, que feia hores que cremava
L’acció dels Bombers ha aconseguit apagar el foc, que feia hores que cremava | Bombers de la Generalitat

!--akiadsense-->

Calvet ha lamentat l’impacte mediambiental que ha suposat aquest foc sobre el riu Besòs i ha assenyalat que l’Agència Catalana de l’Aigua ja està treballant sobre la biodiversitat d’aquest espai. Ha revelat que l’aigua de l’extinció del foc va arribar al riu i ha provocat la mort de nombrosos peixos, alhora que ha malmès la vegetació. Tècnics de l’ACA, que ja van prendre mostres aquest dimecres, han tornat a agafar mostres del riu aquest dijous per comprovar a través de l’aigua i els sediments, l’efecte en les espècies i animals que s’hagin pogut veure afectats. Amb tot, ha llançat un missatge tranquil·litzador a la ciutadania i ha remarcat que no existeix un problema de “salubritat pública” perquè l’abastament d’aigua potable no es duu a terme mitjançant captacions en superfície del riu, sinó que es fa a través del sistema Ter-Llobregat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa