MonPlaneta
Calvet reivindica Ramon Margalef a l’acte de celebració del Dia Mundial del Medi Ambient
  • CA
Calvet durant l’acte institucional de celebració del Dia Mundial del Medi Ambient | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va posar en valor aquest dimecres a la tarda la figura de l’ecòleg Ramon Margalef, “el científic català més important del segle XX”, durant l’acte del Dia Mundial del Medi Ambient, celebrat aquesta tarda al Born Centre de Cultura i Memòria. Aquest any que s’acompleix el centenari del seu naixement, Calvet va reivindicar la tasca científica i divulgativa d’un científic que l’any 1967 va obtenir la primera càtedra d’Ecologia de l’Estat espanyol i va repassar les polítiques més rellevants del Govern en matèria ambiental, com ara “l’important esforç” en matèria de sanejament d’aigües residuals, la preservació de la biodiversitat o “el compromís insubornable” amb la lluita contra el canvi climàtic, “amb la declaració de l’emergència climàtica” i “la Llei del canvi climàtic”.

Calvet va recordar que Margalef va escriure més de 400 articles científics, va publicar una vintena de llibres, “entre els quals alguns que han estat referència i han marcat tota una generació”. També va dirigir una quarantena de tesis doctorals, va dedicar diverses dècades a la docència “i a donar conferències que es van considerar innovadores, sorprenents i inspiradores”, va detallar. A nivell institucional, Margalef va rebre l’any 1997 la Creu de Sant Jordi i l’any 2003 la Medalla d’Or de la Generalitat en reconeixement a la seva tasca investigadora. A més, el 2004, la Generalitat va crear el Premi Ramon Margalef d’Ecologia, un guardó internacional que es lliura cada any a aquelles persones d’arreu del món que s’hagin distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica.

Ramon Margalef | UB

Calvet va destacar que Margalef també va er limnòleg, un estudiós de les aigües dolces. En aquest sentit, el titular de Territori i Sostenibilitat va fer èmfasi en l’important esforç que s’ha fet a Catalunya per sanejar les aigües residuals: “Ara mateix funcionen 518 depuradores que han millorat la qualitat de les aigües i que, per exemple, han ajudat a què el 90% de les platges catalanes tingui una qualificació d’excel·lent”. El conseller Calvet va exposar també que la biodiversitat “té un lloc central en la nostra agenda política” i que per això el juliol de l’any passat el Govern va impulsar l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat, així com el projecte de creació de l’Agència del Patrimoni Natural. En l’àmbit dels residus, Calvet va posar l’accent en avançar cap a una economia verda i circular, “un model que generi prosperitat i la distribueixi de forma justa pensant en la qualitat de vida de les generacions presents i futures”.

Calvet també es va referir referit a la lluita contra el canvi climàtic i a la declaració d’emergència climàtica aprovada fa poques setmanes pel Govern: “Hem posat fil a l’agulla per assolir els objectius en matèria de mitigació que va establir la pionera Llei catalana de canvi climàtic i que estan recollits també en la declaració d’emergència climàtica amb mesures com per exemple la lluita contra la pèrdua de la biodiversitat, l’acompanyament de certs sectors de l’economia cap a una transició energètica o per prioritzar un model 100% renovable, desnuclearitzat i descarbonitzat, neutre en emissions de gasos amb efecte d’hivernacle”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa