El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet | ACN

!--akiadsense-->

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat aquest dimarts el paper de Catalunya a l’hora de dur a la pràctica l’Agenda 2030, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODC) i les agendes urbanes. “Les regions estem al capdavant de la batalla de la sostenibilitat”, ha assegurat Calvet, que ha participat com a ponent en un acte de la Setmana Europea de les Regions, organitzada per Ciutats i Governs Locals Units (UCLG). “Les regions s’han de veure com a conductores actives del progrés, la innovació i el desenvolupament, i han de reclamar aquest paper en l’escena internacional”, ha continuat el conseller, que ha recordat que els governs locals són responsables del 59,3% de la inversió pública a la zona de l’OCDE.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, treballant al seu despatx
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, treballant al seu despatx | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

“Tot i aquesta evidència, encara tenim un llarg camí per endavant cap al reconeixement de la capacitat de les regions per desenvolupar i aplicar agendes urbanes sostenibles”, ha assenyalat Calvet, que també s’ha referit a la implicació dels governs regionals en la lluita contra el canvi climàtic. “Les regions lideraran la transició energètica, garantiran la seguretat alimentària, l’abastiment d’aigua i lluitaran contra la pèrdua de biodiversitat” ha enumerat el titular de Territori i Sostenibilitat. Calvet ha apostat igualment per elaborar una nova narrativa a l’entorn de les regions, que subratlli la dimensió territorial de la sostenibilitat urbana. Per això, el conseller ha proposat el concepte de “territoris avançats”, com un objectiu a assolir, basat en tres pilars: “competitius, perquè poden impulsar canvis profunds en el model econòmic”; “connectats, en la dimensió física i digital”, i “cohesionats, perquè hi ha realitats funcionals més enllà dels límits municipals”. La jornada de debat ha estat clausurada pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, que ha assegurat que “les regions tenim un enfocament únic per al desenvolupament urbà sostenible”. “El nostre valor afegit resideix en la integració de perspectives sectorials en un marc territorial, una capacitat transformadora i de mediació única”, ha apuntat Serra, que considera que el desenvolupament de les agendes urbanes en el món post covid-19 “ha de ser una oportunitat per planificar un entorn urbà resilient i descarbonitzat”. “L’Agenda 2030 i el Pacte Verd europeu són les dues palanques que ens guiaran en la recuperació de la pandèmia”, ha conclòs el secretari de l’Agenda Urbana i Territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa