MonPlaneta
Calvet: “L’activació de la xarxa de la Llosa del Cavall duplica la disponibilitat d’aigua a l’Anoia”
  • CA
Les autoritats durant la presentació de la connexió | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, del director de l’ACA, Lluís Ridao, del director de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat, Josep Andreu Clariana i de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, entre d’altres representants d’Ajuntaments de l’Anoia, van oficialitzar aquest divendres l’arribada de l’aigua de la Llosa del Cavall a la capital de la comarca. Aquesta nova infraestructura, que té una longitud de més de 76 quilòmetres, millorarà, de manera progressiva, el subministrament d’aigua a les comarques de l’Anoia, el Solsonès i el Bages, a municipis que fins ara no estaven connectats a cap xarxa d’abastament supramunicipal i que han tingut problemes d’abastament, tant en quantitat com en qualitat, havent de recórrer en alguns casos i de manera puntual al subministrament d’aigua mitjançant camions cisterna. El conseller va posar en valor la millora que aquesta connexió suposarà per aquests territoris i especialment per a la comarca de l’Anoia: “La comarca disposarà a partir d’ara d’una triple garantia en el subministrament d’aigua: la connexió a la Llosa del Cavall que es posa en servei; la connexió al sistema Ter Llobregat a través de la xarxa ja existent d’Igualada fins a Masquefa -una connexió de la qual ja se’n serveix Castellolí- i la conneió a través de l’aqüífer Carme Capellades”.

Fotografia de grup de la inauguració de la connexió | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller va remarcar també la bona qualitat de l’aigua de la Llosa del Cavall “ja que surt de la capçalera” davant “els problemes de qualitat que comportava l’aigua del Carme Capellades com a conseqüència dels baixos nivells que té l’aqüífer per la seva sobreexplotació i per les condicions climàtiques, amb cada cop menys pluja, el que dificulta la seva recàrrega natural”. “Donarem la màxima qualitat a l’agua de boca de la gent d’Igualada” va concloure el conseller, ja que la xarxa de proveïment de la Llosa del Cavall aportarà aigua amb una gran qualitat organolèptica. De la seva banda, l’alcalde, Marc Castells, va destacar el fet que amb aquest pas “garantim ja per sempre el subministrament d’aigua. I aquesta és una notícia molt important perquè, alhora, liderarem la sostenibilitat en aquest territori”. En aquest sentit, va destacar que l’aqüífer Carme Capellades pateix una greu situació de sobreexplotació i que la connexió amb la Llosa del Cavall comportarà dues millores molt importants: “una és la garantia de subministrament amb una aigua de molta qualitat i l’altra és la contribució decisiva per a la recuperació de l’aqüífer, que podrà ser un gran banc d’aigua per al futur”.

És davant l’emergència climàtica, que “poder recuperar l’aqüífer i la seva funció ecològica” és un gran pas, va reblar el conseller. I és que la nova xarxa de proveïment de la Llosa del Cavall obre el camí per a reduir la sobreexplotació de l’aqüífer de Carme Capellades, una massa d’aigua que fins ara s’ha erigit com la principal font d’abastament de la comarca de l’Anoia però que actualment es troba en situació de vulnerabilitat. De fet, el pla de sequera aprovat el 13 de desembre per l’ACA i pendent de l’aprovació per part del Govern, en cas d’estar actualment vigent i amb la comarca abastint-se només de l’aqüífer, hauria declarat la zona de l’Anoia en situació d’alerta, el que hauria comportat l’adopció de mesures de restricció del consum, ja que el Carme Capellades és un dels aqüífers que es troba a uns nivells més baixos de tot el territori català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa